Naslovna Vijesti Društvo Divlje svinje uništile vrtove

Divlje svinje uništile vrtove

0

Divlje svinje pričinile su veliku štetu na imanjima na području mjesnih zajednica Pobleće, Potkovač i Bukovica. Kako pričaju mještani, divlje svinje uglavnom noću haraju njivama i uništavaju krompir i druge zasade.

– Na prostoru pljevaljske opštine ima dosta divljači. Posebno su brojne divlje svinje koje se kreću u krdima. Kada takvo jedno krdo naiđe na nedovoljno obezbijeđen vrt, sasvim je sigurno da će ga poharati – kazao nam je predsjednik pljevaljskog lovačkog društva Slavko Kovačević,istakavši da poslednjih dana do lovaca stižu brojne žalbe mještana pljevaljskih sela.

Kovačević navodi da im lovačko društvo u ovom momentu ne može pružiti nikakvu pomoć i apeluje na vlasnike uništenih vrtova da ne ubijaju divlje svinje, jer je na snazi opšti zabran lova, pa bi počinili krivično djelo.

Od mještana smo saznali da divlje svinje u većini slučajeva prvo uništavaju zasade tikava jer su im one poslastica, a potom nasrću na krompir. U lokalnoj upravi su nam kazali da vlasnici uništenih vrtova odštetu treba da traže od Ministarstva poljoprivrede. Međutim, prošle godine niko nije dobio obeštećenje iako su slali zahtjeve za odštetu. Navodno su zahtjevi za obeštećenje odbijeni, jer je komisija utvrdila da uništeni vrtovi nijesu bili obezbijeđeni ogradama. Mještani pljevaljskih sela kažu da je Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo divlje svinje i da bi stoga trebalo da nadoknadi štetu koju su one pričinile.

Izvor Dan