Naslovna Najnovije vijesti Digitalizujemo Vaše uspomene

Digitalizujemo Vaše uspomene

0

Ukoliko imate vjenčanja, proslave rođendana, porodična okupljanja, ispraćaje i druge uspomene snimljene na VHS, HI 8, mini DV kasetama, krajnje je vrijeme za digitalizaciju, kako bi te dragocjenosti spaslili od zaborava i trajnog gubitka.

Zašto je važno digitalizovati VHS i šta je to digitlizacija?

Kod digitalnog zapisa se, ne koristi namagnetisana traka za zapisivanje impulsa, nego se oni opisuju brojem (otuda reč „digitalno”). Prosto rečeno, digitalna slika je izdeljena na tačkice, a osvetljenost svake tačke je označena nekim brojem, pa je cela slika u stvari jedan veliki niz brojeva koji može biti snimljen na nekoj USB flash memoriji ili na nekom drugom mediju. Proces kojim se snimak pretvara u taj niz brojeva naziva se digitalizacija.

Zahvaljujući tome, ovakav snimak ima više prednosti u odnosu na analogni: snimak je postojan tokom vremena (naravno, pod uslovom da se fizički ne ošteti medij), ima veću preciznost (ne dolazi do raznih gubitaka zbog iskrivljene trake, prljavštine itd.), svaka kopija je uvek ista, za razliku od trake kod koje se svakim umnožavanjem (tzv. generacijom) gubi na kvalitetu, a možda najvažnija prednost digitalnog formata jeste to što nema elektromagnetne distorzije, tj. nije podložan gubitku kvaliteta zbog uticaja drugih signala.

Naš stručni tim će svaki video snimak sa VHS-a ili nekog drugog medija uvesti u računar i preko posebnog softvera koji ima algoritam za poboljšanje slike, popraviti kvalitet videa i kao takvog ga dostaviti na USB flash memoriji. Video snimak u ovakvom formatu se može lako obraditi kako bi se, što bi danas bilo veoma interesnatno, dijelio na društvenim mrežama, gledao na laptopu, tabletu, telefonu ili savremenom TV uredjaju.


Svi zainteresovani za ovu uslugu mogu nam pisati u inbox na FB stranici PVstudio, na Viber broj 067 605 074 ili dostaviti lično kasetu u kancelariju Informativnog centra Pljevlja koja se nalazi na trgu Patrijarha Varnave, preko puta crkve Sv. Petke, iznad kafe bara Garden.


Cijena digitalizacije po jednoj kaseti je 15 eura, za dvije kasete dobijate USB fles memoriju gratis, a na više kaseta dajemo dodatni popust.
Mogućnost slanja iz svih gradova Crne Gore putem kurirske službe!