Naslovna Društvo DEPONIJU OPASNOG OTPADA HOĆE DA SMJESTE U CENTAR PLJEVALJA

DEPONIJU OPASNOG OTPADA HOĆE DA SMJESTE U CENTAR PLJEVALJA

0

Elektroprivreda je sa deponijom pepela i šljake na lokaciji Maljevac preselila stanovnike sela Zbljevo u groblja.Sada želi  da deponiju preseli u kop Potrlicu, odnosno da iseli grad Pljevlja,kazao je izvršni direktor Ekološkog udruženja  „Breznica“Milorad Mitrović.

Ekolozi i opozicija u Pljevljima upozorili su juče na poguban plan predstavnika Elektroprivrede (EPCG) da se pepeo i šljaka odlažu u  sadašnji kop Rudnika uglja Potrlica.Smatraju da bi to bio kraj za Pljevlja,jer bi to značilo otvaranje deponije opasnog otpada u centru grada.

Predstavnici Elektroprivrede su taj plan otkrili na javnoj raspravi o elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane.

Predstavnici Elekrtroprivrede, odnosno Termoelektrane,nedavno su na pomenutoj raspravi saopštili da će pepeo i šljaku,pomiješanu sa gipsom koji će nastajati tokom procesa odsumporovanja dimnih gasova, kamioni Rudnika,koji dovoze ugalj za potrebe Termoelektrane,u povratku prevoziti do površinskog kopa Potrlica.Smatraju da bi na taj način bila ostvarena značajna ušteda.Za razliku od predstavnika Elektroprivrede,ekolozi tvrde da je kop Potrlica previše blizu grada i da nije povoljan za odlaganje pepela i šljake.

Elektroprivreda je sa deponijom špepele i šljake na lokaciji Maljevac preselila stanovnike sela Zbljevo u groblja.Sada želi da deponiju preseli u kop Potrlica,odnosno da iseli grad Pljevlja. Moćnicima energetskog lobija malo je što su Pljevlja prvi grad u istoriji čovječansta u kopu nekog rudnika,već sada žele da u centru tog grada bude deponija pepela i šljake-kazao je izvršni direktor Ekološkog udruženja „Breznica“Milorad Mitrović.Tvrdi da je predlog da deponija pepela i šljake bude u kopu Potrlica neviđeni zločin prema građanima Pljvalja.Pozvao je predstavnike Elektroprivrede da jasno kažu kada će prestati trka za profitom na štetu životne sredine u Pljevljima i građana ovog grada.

Takav predlog je ludilo i on predviđa da se grad Pljevlja iseli i u potpunosti uništi.Zamislite kakvi će pomori da se dešavaju u Ćehotini kada krenu da kroz deponiju otrova probijaju nekadašnji izvori koji su samo privremeno  nestali iz područja nekadašnjeg sela Potrlica.Kada sva ta voda,koja se sada pojavljuje u kopu,i koja se uz pomoć pumpnih postrojenja odvodi, prođe kroz pepeo i šljaku i završi u Ćehotini i dalje u Drini rekao je Mitrović uz poziv da se odmah takva priča zaustavi.

Da je neprihvatljivo odlagati pepeo i šljaku za potrebe Termoelektrane u kop Potrlicu, navode iz Demokratske Crne Gore.Ističu da bi to bio vrhunac nemara prema životnoj sredini u Pljevljima.

U elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu ekološke rekonstrukcije TE, predviđa se koriščenje kopa Potrlica za deponiju pepela i šljake odmah nakon rekonstrukcije.Ovakvo rješenje je nedopustivo iz više razloga.Prije svega.nećemo dozvoliti deponiju nekoliko stotina  metara od centra grada.Decenijama građani trpe trovanje vazduha, zemlje i vode, gledamo apokaliptične slike grada u smogu i prašini,otrovanih riba i zatrovanih rijeka. Suočavamo se sa stravičnom statistikom raseljavanja, progresivnog rasta malignih oboljenja i na sve to hoće da talože otpad iz TE, u centru grada. Ko je to smislio, a pomislio da će građani to prećutati,prevario se – kazao je portparol Demokratske  Crne Gore Nikola Rovčanin.

Istakao je je da se bore nepodnošljivom prašinom,ispuštanjem otrova u rijeke i bespravnim širenjem deponije.

Šta je sledeći korak da iselimo grad zbog deponovanja otpada iz Termoelektrane? Takođe, da li su donosioci takvih rješenja ispitali da li se na Potrlici nalaze izvori i podzemne vode?Tu čak i netreba nikakva struka, to znaju svi stanovnici ovog naselja.Opasan otpad će, uvjeren sam,uticati na podzemne vode, a njegovim gomilanjem će logično voda potražiti nove puteve i nastaće opet katastrofa velikih razmjera – rekao je Rovčanin.Naglasio je da se preko toga ne smije preći i da se dalje ekološko divljanje Elektroprivrede mora odmah zaustaviti.

Izvor:DAN