Naslovna Vijesti Društvo Buka iz TE Pljevlja i dalje bez kazne, Pljevljaci platili ceh

Buka iz TE Pljevlja i dalje bez kazne, Pljevljaci platili ceh

1

Sinoć od 23 do 2 sata jutros nesnsoni zvuk, najvjerovatnije zbog kvara na Termoelektrani Pljevlja ili zbog nečeg drugog, prouzrokovalo je nesnosnu buku u gradu i okolini.

Ovo nije prvi put da se ovo događa, ali nije poznato da li je Komunalna policija napisla prijavu zbog buke koja je, sudeći po pozivima naših sugrađana, probudila većinu Pljevljaka. Zvuk koji godinama budi Pljevljake podsjeća avione koje skor tri sata lete u niskom letu iznad grada. Komunalna policija ima nadležnosti da kazni TE Pljevlja, ali do sada to nije urađeno, a buka iz TE Pljevlja, prilikom kvara ili prekida rada traje decenijama.

Komunalna policija vrši komunalni nadzor i obezbjeđuje komunalni red u oblasti:

–    snadbjevanja vodom,
–    odvođenjea otpadnih i atmosferskih voda,
–    javne čistoće,
–    prevoza i deponovanja komunalnog i dr. otpada,
–   održavanje komunalnih objekata: objekata za snadbjevanje vodom, objekata za prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda, objekatta za odvođenje površinskih voda, objekata za isporuku toplotne energije, objekata javne rasvjete, autobuske stanice, benzinske stanice, sportskih i zabavnih terena, javnih kupališta, oglasnih tabli i reklamnih panoa, tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima, klupa i žardinjera, deponija smeća,
–    održavanje pijaca,
–    održavanje parkova, zelenih i dr. javnih površina,
–    lokalnih puteva i ulica,
–    saobraćajnih oznaka i signalizacije,
–    parkiranja,
–    prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju,auto-taxi prevoza, prevoza i prevoza stvari za sopstvene potrebe,
–    održavanje stambenih i dr. objekata,
–    zaštita od buke u životnoj srredini,
–    kontrole radnog vremena,
–    uređivanje izloga, terasa, balkona, dvorišta i bašti, stovarišta i gradilišta,
–    vanpijačne prodaje, kao i prodaje robe van prostora određenog za tu vrstu robe,
–    nadzor nad upotrebom simbola.

Smjenili Pljevljaka vratili Nikšićana

Nedavno je EPCG usvojila ostavku direktora TE Pljevlja Vladimira Šestovića, zbog
ekološke katastrofe na vodotoku Vezišnice i Ćehotine iako je ova kompanija, koja decenijama uništava životnu sredinu u Pljevljima, a za to ne plaća ni centa, priznala da od 1987. godine truje živi svijet u Vezišnici i Ćehotini tako što u situaciji koja je može dovesti do porasta nivoa vode na deponiji, što bi, kako smatraju u EPCG, ozbiljno moglo da narušil stabilnost brane deponije „Maljevac“, ispušta vodu sa deponije u rijeke. Čak su u jednom momentu tvrdili da se radi o diverziji, a kasnije se ispostavilo da se radi o redovnoj decenijskoj praksi. Ceh je platio direktor i nekoliko Pljevljaka zaposlenih u TE Pljevlja. Nedavno je donijeta odluka da Elektroprivreda Crne Gore treba da plati, SRK Lipljen, koji gazduje Ćehotnom, 354.650 eura štete zbog ekološkog incidenta u Pljevljima kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini. Iole školovanoj osobi jasno je da je šeta koja je nanijeta mnogo veća. Šta se sve dešavlo u kompletnom lancu ishrane živog svijeta u Vezišnici i Ćehotini, kao i poljoprivrednim gazdinstvima koja su svoje njive zalivali vodom iz Ćehotine, a kasnije ljudima koji su se hranili od tih proizvoda nikada nećemo saznati. Takođe nikada nije utvrđeno, koliko je Pljevljaka oboljelo zbog konzumiranja tih proizvoda. Nakon smjene Šestovića aopšteno je da je za direktora TE Pljevlja ponovo imenovan biši direktor, Nikšićanin, Luka Jovanović, koji je bio na čelu TE Pljevlja kada su se događali slični akcidenti, kada je pjena od čišćenja dimnjaka TE Pljevlja prekrivala voćnjake u široj okolini, kada je prašina sa Maljevca zasipala Pljevlja, kada je deponije bez dozvole nadležnih podzana oznad dozvoljene kote i kada je u više navrata buka nakon gašnje kotla budila Pljevljake. sa razlogom postavljamo pitanje kako bi se u gradu na Trebjesi osjećali da Pljevljaka postave za direktora Nišićke pivare, ali to je neka druga priča.

Ostaje da se vidi da li će konačno Komunalna plicija kazniti nenajvljenu buku koja je Pljevljake držala budne do ranih jutarnjih sati.

1 KOMENTAR

  1. Vi pišete o Komunalnoj policiji koja postoji samo na platnim spiskovima, dolaskom partiskog vojnika novog načelnika ostali smo i bez ono malo službenih lica koja su prije dolaska ovog samovoljnog čovjeka znali ponešto samoinicijativno uraditi i konačno postavlja se pitanje dali nam ovakva kakva je komunalna policija uopšte treba jer se ista finansira sredstvima građana čije su oni dato im povjerenje iznevjerili.

Comments are closed.