Naslovna Društvo U prvi razred žabljačke škole u septembru kreće svega 12 đaka

U prvi razred žabljačke škole u septembru kreće svega 12 đaka

1

U ovu školu na Žabljaku od septembra će krenuti svega 12 đaka

“Tužna stvarnost na Žabljaku” kaže predsjednik savjeta roditelja Živko Taušanović koji je bio đak prvak 1990.godine.

“Na području Opštine Žabljak, moje generacije je bilo upisano oko 80 učenika u prvi razred dok sad 2019 / 2020 školske godine biće svega 12 učenika u prvi razred. Škola sa ukupno 200 učenika u 9 razreda osnovne škole, plus nijedna seoska škola nije aktivna” kazao je Taušanović.

Punih učionica sjeća se nastavnica fizike i hemije Dragica Čubrilo, koja je radni vijek provela u ovoj školi i otišla u penziju 1998.godine. Na podatak da će u prvi razred biti samo 12 đaka ovako reaguje.

“Za mene je to grozno, nestaje narod . Sjećam se hladnih zima kada su u učionicama ,bez obzira na peć na drva sjedeli đaci  u kaputima i sa rukavicama pa je bilo po dva tri odjeljenja u svim razredima, ali migracije su učinile svoje. Gašenjem firmi stanovništvo je moralo da se seli u veće gradove. Sad djeca kad završe osnovnu školu već idu u veće gradove tražeći bolje uslove za život”kazala je Čubrilo.

Direktor škole Zoran Vojinović nije mogao da obezbjedi sagovornika za ovu temu jer je ljetni raspust pa su van Žablaka.Predsjednik Opštine,koji je ranije bio na čelu škole, kaže da su brojke relativne, jer se ove godine pod Durmitorom rodilo više djece nego prethodnih godina,kada se u prosjeku rađalo između 20 i 25 mališana.

“U prošloj godini je rođeno 36 djece i Opština Žabljak čini sve da pomogne i roditeljima i djeci kroz razne programe koje imamo pa mislim da je i to neki put i kroz investicije koje slijede,tako da će ta priča dobiti sasvim drugi tok” kazao je predsjednik Vukićević.

Državna politika o relativnom razvoju, o razvoju sjevera za nastavnicu Dragicu Čubrilo je priča za malu djecu .Ona ironično kaže da nema poruku za donosioce odluka jer na njih ne može niko uticati, samo ko hoće da prosperira može da ih prati.

1 KOMENTAR

  1. KAKO CE BITI DJECE, KAD SVI ODOSE NA STRANU U PG ILI PRIMORJE ZBOG POSLA, A I TO SZO RADE, RADE KRVNIVKI ZA 400 EVRA. I TREBA SVI DA IDU NA STRANU, JER NEMA NIDJE NORMALNOG POSLA.

Comments are closed.