Naslovna Kultura TROMEĐA BEZ MEĐA

TROMEĐA BEZ MEĐA

0

U svom drugom izdanju „ Tromeđa bez međa“okupila je u takmičarskom dijelu 150 narodnih pjevača iz Goražda, Nevesinja, Foče, Višegrada, Rudog, Pljevalja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Sevojna, Požege i Lučana koji su u dvočasovnom programu predstavili nematerijalno kulturno nasleđe, ovog nekada jedinstvenog prostora.

Okupljamo se u Hristu a to činimo po uzoru na naše pretke Svetog Savu i mnoge Nemanjiće koji su nas upravo u Hristu i stvorili, duhovno rodili i usmjerili kroz vrijeme“– rekao je vladika Atanasije, Episkop eparhije mileševske.

Ove godine kroz projekat koji podržava Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju biće podržano 12 manifestacija. Svake godine su to različiti projekti, da li su donatori EU ili Njemačka organizacija, znači podržavamo u kontinuitetu više manifestacija. Ove godine je za ovu i narednu godinu opredjeljeno dvadeset hiljada eura.

U drugom dijelu manifestacije predstavljajući pre svega rukotvorine žena sa tromeđe organizovan je sajam tradicionalnih proizvoda i takmičenje „Najbolja pita tromeđe“. U cilju afirmacije najboljih đaka u seoskim osnovnim školama, udruženje „Sačuvajmo sela“ poklonilo je u završnici manifestacije tablet računare za tri đaka generacije iz sve tri seoske škole u pribojskoj opštini.

„Cilj ove manifestacije je očuvanje svega što je u našoj tradiciji. U zadnje vrijeme smo svjedoci da se to još jedino u selima upražnjava i čuva, a mi pokušavamo da to sve upakujemo u jedan ovakav program“ – istakla je Malina Stanojević, predsjednica UŽ „Sačuvajmo sela“.

Posebna pažnja na manifestaciji je posvećena mladim čuvarima tradicije na koje se pokušava prenijeti nematerijalno kulturno nasleđe i zaustavi migracija stanovništva i mladih koji prijete da u potpunosti isprazne tromeđu. U tom kontekstu specijalne nagrade su dobili najmlađi učesnici tradicionalnog pjevanja iz vika, basa i arije, Andrea Maljević iz Priboja, pjevačka grupa „Potkovač“ iz Pljevalja i KUD „Štavalj“ iz Sjenice.

„Nažalost, jako nas je malo jer današnja omladina nekako tradiciju zapostavlja. Ja i moje prijateljice iz pjevačkog društva se trudimo da to podignemo na viši nivo, da vratimo i jednostavno njegujemo našu tradiciju“ – kazala je Margita Dajević, pjevačka grupa „Potkovač“ iz Pljevalja.

Ovogodišnja „Tromeđa bez međa“ uspjela je da okupi u muškoj i ženskoj konkurenciji mlade, 31 pjevačku grupu, frulaše, zdravičare, jedinstveni orkestar klaneta „Šalipur“ iz Priboja, kao i 35 takmičarki u spremanju pita i 30 izlagača na sajmu tradicionalnih proizvoda, čime je ova manifestacija stekla kandidaturu da u sledećim godinama preraste u najveći i najreprezentativniji skup očuvanja tradicije na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG