Naslovna Društvo Prva kosa Crne Gore

Prva kosa Crne Gore

1

24 manifestacija Prva kosa Crne Gore održana je juče na Kosanici. Manifestacija popularizuje bavljenje poljoprivredom očuvanje tradicije i promociju sela, a organizator je NVO“Prva kosa“,  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Opštinom Pljevlja i Turističkom oganizaijom Pljevalja.

Manifestacija je okupila kosce iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Najuspješniji takmičar u ručnom košenju livada ove godine bio je Radmilo Đuković iz Pljevalja.

„Učestvujem već 10-12 godina, prva nagrada nije, jeste prva nagrada ovdje, jedno tri puta sam bio drugo mjesto, a u okruženju sam bio i prvi i drugi i treći. Što se tiče kosidbe, čovjek koji kosi mora da zna da sačuva kosu, da istraje do kraja, zavisi od livade od parcele. Meni je zadovoljstvo da učestvujem bilo ko da to organizuje i u okruženju, znači da se malo podsjetimo kako se to nekad radilo i kosilo ručnom kosom“kazao je Đuković.

Organizator NVO“Prva kosa“ izrazio je zadovoljstvo odzivom učesnika. „Već po 24 put  sastajemo se da doprinesmo razvoju  ruralnih sela, u tome smo prepoznatljivi ne samo u našoj državi već u širem regionu.Ukupno je učestvovalo 17 kosaca od kojih je 6 mladih što nas posebno raduje“kazao je Željko Minić.

Prva kosa Crne Gore je svojevrsna smotra tradicije i jedan od najznačajnih događaja Crne Gore prepoznatljiv ne samo na prostoru naše države već i na prostorima susjednih država, na najbolji mogući način predstavlja turističke potencijale ruralnog dijela Crne Gore.

Manifestaiju je otvorio podpredsjednik opštine Mervan Avdović.

„Ovdje se baštini tradicija pljevaljskih i drugih sela, čuvaju se od zaborava a istovremeno promovišu potencijali naše opštine koji još uvijek nijesu iskorišćeni i valorizovani u pravoj mjeri. Naša sela mogu biti veliki proizvođači hrane a bez hrane se ne može, tu šansu ne smijemo propustiti ni kao opština ni kao država“ – kazao je Avdović.

U kategoriji mladih kosaca najbolji je bio Filip Mrdak.

U ekipnom dijelu takmičenja najuspješnija je bila ekipa kosaca iz Republike Srpske.

U atletskim disciplinama u trci veterana prvo mjesto osvojio je Dragomir Dukić.

U bacanju kamena s ramena Radovan Zeković.

Skok u dalj Radovan Grozdanić, a u povlačenju konopca ekipa Rudnika uglja.

U  kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupao je KUD „Volođa“.

1 KOMENTAR

  1. kose seljacima, lopate radnicima. pa ozezi. ali to rjetko ko oce. samo kukaju kako nema para a ne radu nista.

Comments are closed.