Naslovna Društvo PREDLOG ZA FORMIRANJE KOMISIJE ZA NADOKNADU I PROCJENU ŠTETE

PREDLOG ZA FORMIRANJE KOMISIJE ZA NADOKNADU I PROCJENU ŠTETE

0

U svim dosadašnjim saopštenjima EPCG se izjasnila da je spremna  da sanira nastalu štetu nakon ekocida u Ćehotini. Nisu se izjašnjavali kako i na koji način planiraju nadoknaditi štetu. S obzirom da nisu gotovi zvanični nalazi koji će pokazati o kakvoj i kolikoj šteti je riječ, ova spremnost EPCG je na čekanju. Zato oni koji se bave gazdovanjem pljevaljskim vodama kažu da neće trgovati ovim slučajem i da će insistirati da se formira validna komisija iz nadležnih institucija i analizira šta je sve ekološkim incidentom uništeno.

“U kontaktu smo sa predsjednikom Opštine Pljevlja, gospodinom Golubovićem koji je prihvatio da kontaktira predstavnike Ministarstva, Elektroprivrede, da organizuje sastanak u Pljevljima gdje bi mi razgovarali na temu nadoknade štete i procjene štete. Ja ću biti prisutan ispred RK “Lipljen”. Ne želim da se na taj način dogovaram niti da ja snosim odgovornost da prodam ono što je načinjeno prirodi. Predložiću Elektroprivredi, pošto je izrazila volju da nadoknadi štetu, da angažuje stručna lica, a ta stručna lica su na Biološkom fakultetu, gdje postoje etiolozi, biolozi, a postoji i član zakona o sladkovodnom ribarstvu i mi smo se upravo jutros obratili Ministarstvu poljoprivrede, po kome kada se desi pomor ribe i kada se mi njima obratimo, dužni su da formiraju jednu komisiju od tri člana. Jedan član je predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, jedan predstavnik Biološkog fakulteta, to jeste biolog i jedan predstavnik korisnika voda, to jest ispred RK “Lipljen”. Na tom sastanku ću insistirati da to komisija stručna procijeni a ne samo mi kao ribolovni klub. Ministarstvo je to prihvatilo, nadam se da će prihvatiti i ljudi iz Elektroprivrede” – kazao je  Vaso Knežević, SRK „Lipljen“.

Slučaj pomora ribe u Ćehotini dobio je široke razmjere na državnom nivou što obećava da će se počinioci sankcionisati. Oglasila se ekološka i inspekcija za vode nakon što su obavile nadzor povodom ekološkog akcidenta, pomora ribe i naložila Elektroprivredi da odmah trajno ukloni drenažni ventil na liniji povratne vode u prvim remontnim radovima u Termoelektrani. Dok to ne uradi, ventil treba blokirati (zavariti) kako bi se spriječilo izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG