Naslovna Društvo Poziv na hramovnu slavu i osvećene crkve Sv. Kozme i Damjana u...

Poziv na hramovnu slavu i osvećene crkve Sv. Kozme i Damjana u Strahovom dolu

0

Za samo 12 mjeseci vjernici Srpske pravoslavne crkve i Odbor za izgradnju crkve Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana u Strahovom Dolu, Potkovač, uspjeli su da završe objekat crkve na mjestu zvanom Crkvine, gdje se prije 600 godina nalazila crkva- zadužbina Nemanjića. Osvećenje crkve I svetu arhijerejsku liturgiju na dan slave, 14. Jula u 9 sati, služiće vladike G-din Atanasije, episkop Mileševske Eparhije, I G-din Joanikije, episkop Budimljansko nikšićki sa sveštenstvom I monaštvom.

-Nakon liturgije, svečanog čina osvecenja crkve, lomljenja slavskog kolača slijedi svečana trpeza i narodni sabor. Pozivamo sve građane Opstine Pljevlja i nama susjedne Opstine Čajniča,da prisustvuju svečanom činu osvećenja naše crkve. Dobro nam došli, rekao je Žarko Nenezić, predsjednik Odbora za izgradnju crkve, koji je prošle godine obećao i ispunio obećanje osveštenja crkve za drugu hramovnu slavu.

Građevinski odbor za izgradnju crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu prošle su godine za pet mjeseci uspjeli da završe grube građevinske radove i ukrove objekat. Ove godine izgrađen je zvonik, uređena unutrašnjost i spoljašnost crkve, opšivena ukrasnim kamenom. Crkva je za metar kraća od pljevaljske crkve Svete Petke, ima drugačiji zvonik i ovih dana se završavaju spoljašnji radovi.

Mučenici Sveti Kozma i Damjan – sveti Vrači bili su braća, lekari i čudotvorci. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao „sveti bezsrebrenici“.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima liječeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je „Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

Izvor:Pljevaljske novine