Naslovna Društvo Povodom 13. jula dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore brojne delegacije...

Povodom 13. jula dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore brojne delegacije položile vijence na spomeniku na Stražici

0

Na današnji dan prije 78. godina narod Crne Gore je podigao ustanak protiv okupatora i na taj način otpočeo kraj fašističke ere i u Crnoj Gori i u Evropi. Takođe 13. jula na Berlinskom kongresu 1878. godine Crna Gora je priznata kao nezavisna zemlja pa nije slučajno što je 13. jul izabran da bude Dan državnosti.

Tim povodom delegacije Opštine i Skupštine Pljevlja, organizacije boraca NOR-a i antifašista, zatim delegacije DPS-a, SNP-a, SD-a i Demokrata položile su vijence u memorijalnom centru 1. decembar na Stražici.

Predsjednik opštne Pljevlja Igor Golubović čestitao je svim građanima 13.jul dan koji je posebnim slovima upisan u istoriju Crne Gore.

Danas Pljevlja se pridružuju državnoj proslavi istorijskih podviga I odaju počast slobodarskom duhu naše otadžbine.Država Crna Gora dvostruko se ponosi današnjim praznikom .Daleke 1878 god na Berlinskom kongresu doživljela je međunarodno pravno priznanje kao država.A istog datuma 1941 godine podignut otpor fašizmu kao največem svjetskom zlu ali utrla put obnovi  svoje državnosti.

Ustanak je od prvog dana dobio karakter opšteg nacionalnog I gdje pod oružjem našlo oko 32 000 Crnogorki I Crnogoraca,a do kraja nakon oslobodilačkog rata brojka dostigla 45 000.U Pljevaljskom kraju ustanak je počeo 20 jula napodom na  italijansku motorizovanu kolonu,a nekoliko dana kasnije  cijeli srez osim grada sa bližom okolinom je bio Slobodan.

Dan državnosti Crne Gore 13 jul sve nas podsjeća na činjenicuan da je Crna Gora svojim antifašističkim I antnacionalistički usmjerenjem sebe svrstava u red posvećenih I naprednim demokratskih država I svijeta.

Srećan nam 13 jul  dan ustanka državnosti Crne Gore, I neka je vječna slava I hvala borcima narodno oslobodilačkih rata I civilnim žrtvama rata I neka je vječna otadžbina Crna Gora I njena sloboda.

Predsednik SUBNOR-a Pljevlja Vidoje Despotović istakao je važnost žrtve crnogorskog naroda u sveukupnoj borbi protiv fašizma.

Zahvaljujući hrabrosti i ponosu crnogorskog naroda, fašizam je pretrpio prve udarce i žrtva svih onih koji su dali život za slobodu i svoju zemlju nikada ne smije biti zaboravljena istakao je Velibor Mitrović sekretar NOR-a i antifašista Pljevlja.

Pored delegacija obilježavanju 13. jula na Stražici prisustvovali su i brojni građani Pljevalja koji su još jednom odali počast poginulim u borbi za slobodu i svoju zemlju.