Naslovna Vijesti Hronika Pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini u dijelu ispod ušća sa Vezišnicom

Pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini u dijelu ispod ušća sa Vezišnicom

3

Danas je ispuštanjem otrovnih materija iz TE Pljevlja u rijeku Vezišnicu došlo do velikog ekološkog incidenta gdje je u jednom dijelu rijeke Ćehotine potpuno istrijebljen riblji fond, dok u Vezišnici odavno i nema ribe.

Reagovale su mnoge nevladine organizacije kao i pojedinci, među njima i Nemanja Lončar koji nam je poslao nekoliko fotografija koje je napravio na potezu od gradskog kolektora do Židovića.

„Katastrofa od kolektora pa sve do Židovica sam išao uzvodno i našao ovo ,nisam više mogao da nosim, nisam imao u šta da stavljam ribe pune su mi ruke bile…“ rekao nam je Nemanja

Vaso Knežević, predsjednik SRK Lipljen iz Pljevalja kazao je da je došlo do pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini i da je „vrlo očigledan krivac“. 


„Jer je utvrđeno odakle dolazi „bijela“ voda, iz cijevi TE Pljevlja. Akcidend je prijavljen nadležnoj inspekciji, uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Iz TE i Elektroprivrede Crne Gore tvrde da je izvršena diverzija na njih i da će oni pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica. SRK Lipljen je preuzeo sve neophodne mjere, obaviješten je i ministar Simović i svi relevantni subjekti iz Sektora za slatkovodno ribarstvo, kao i uprava Elektroprivrede“, rekao je Knežević.

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin je kazao da je situacija u Pljevljima dokaz da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine.

„I da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi. Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27 – zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Tražimo hitnu reakciju nadležnih organa, konkretne mjere i sankcije za odgovorne“, naveo je Rovčanin.

I tako tok entuzijasti iz SRD „Lipljen“ odvajaju svoje dragocijeno vrijeme i godijnama sprovode mnogobrojne akcije kako bi obogatili ribom Pljevaljske rijeke, neko to jednim neodgovornim potezom sve uništi. Smatramo da ovakve i slične postupke treba prije svega prijaviti Delegaciji EU u Podgorici, jer Crna Gora se kroz pristupne pregovore obavezuje da čuva životnu sredinu i izriče drakonske kazne za počinioce ovakvih prekršaja.

Iz TE Pljevlja su nam nezvanično rekli da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica i da je za ovo odgovornost snosi neodgovorni pojedinac a ne rukovodstvo.

3 KOMENTARA

Comments are closed.