Naslovna Društvo PIJAČNI BAROMETAR

PIJAČNI BAROMETAR

0

U ovom periodu na našoj pijaci sve je veća ponuda voća i povrća a cijene se stalno mijenjaju.

Cijena breskve je 1,2 eura, kajsija se može kupiti za 1,5 euro. Za kilogram krušaka morate izdvojiti 2 eura, a za istu količinu banana 1,2eura. Lubenica je 0,5 eura. Trešnje su od 2 do 2,5 eura, a dinja se može naći za 1 euro. Jabuke se mogu kupiti po cijeni od 1 eura.

Kada je povrće u pitanju najveća ponuda je paradaiza po cijeni od 1 eura, zatim krastavac  od 0,7 do 1 eura. Paprike su 1 do 1,5 euro.Mladi kupus se može naći po cijeni od 0,5 eura, a boranija po 1,5 euro. Kilogram krompira prodaje se po cijeni od 0,5 eura. Domaći grašak je 3 eura. Za kilogram bijelog luka treba izdvojiti 4 eura, a za kilogram crnog luka 1 euro. Pasulj, zavisi od vrste, cijene se kreću od 3 do 4 eura.

U našoj mlječnoj pijaci je velika ponuda domaćih mlječnih proizvoda: od sira, kajmaka, mlijeka i kisjelog mlijeka. Stari sir se kreće od 3 do 4 eura. Mladi sir je od 3 do 3,5 eura. Kajmak se može kupiti, srbijanski za 8 eura a naš mladi kajmak je 12 eura, a stari 18. Mlijeko je 0,6 eura a tegla kisjelog mlijeka 2,5 eura. Jaja se prodaju od 0,15 do 0,20 eura.

I pored veoma bogate i raznovrsne ponude na pijaci prodavci se žale da je veoma mala potražnja i da većinu proizvoda ne uspijevaju da prodaju.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG