Naslovna Vijesti Društvo Obuka za pružanje podrške za razvijanje samostalnosti kroz servis podrške za...

Obuka za pružanje podrške za razvijanje samostalnosti kroz servis podrške za razvoj životnih vještina

0

Nevladino udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „ Zračak Nade“ realizuje projekat „ Razvoj usluga podrške životu u zajednici za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom u Pljevljima“, koji je finansijski podržan od Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Opšti cilj projekta je poboljšanje ostvarivanja prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom na život u zajednici korišćenje usluga podrške za život u zajednici.

Jedna od aktivnosti je dvodnevna obuka zaposlenog osoblja i roditelja za pružanje podrške za razvijanje samostalnosti kroz servis podrške za razvoj životnih vještina. Obuka je realizovana 5. i 6. jula 2019.godine u prostroijama NVU „ Zračka Nade“ i namijenjena je zaposlenom osoblju i roditeljima.

Predavači na obuci bili su Sašenka Mirković i Goran Rojević, defektolozi  sa dugogodišnjim iskustvom iz humanitarne organizacije „ Dečje srce“ iz Beograda. Obuci su prisustvovali i predstavnici Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu Crne Gore gospodin Drago Spaić, direktor i gospodja Violeta Mrkić, samostalna savjetnica.

Pored zaposlenih iz NVU „ Zračak Nade“ i JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju  i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja dvodnevnoj obuci prisustvuju i zaposleni iz JU Centra za socijalni rad Pljevlja i iz JU Dom starih Pljevlja.

Teme koje će ovom obukom biti obradjene su: tehnike u komunikaciji i razumijevanje potreba osoba sa invaliditetom, funkcionalna procjena korisnika, kreiranje individualnog plana rada u usluzi, utvrđivanje kriterijuma za formiranje grupa, plan rada sa korisnicima i kreiranje ritma dana.


-Realizacijom ove aktivnosti želimo da unaprijedimo kvalitet života i da smanjimo socijalnu isključenost djece i mladih sa smetnjama u razvoju, saopštili su uza Pvportal iz NVU „Zračak Nade“

Tokom obuke svi učesnici su stekli znanja za sprovođenje i rukovođenje programom procjene i pripreme djece i mladih sa smetnjama u razvoju za što samostalniji život u najmanje restriktivnom okruženju.