Naslovna Najnovije vijesti NVO “Legalis” realizuje projekat “Životna sredina je nešta veoma bitno – zaštitimo...

NVO “Legalis” realizuje projekat “Životna sredina je nešta veoma bitno – zaštitimo je pod hitno”

0

Projekat “Životna sredina je nešta veoma bitno-zaštitimo je pod hitno sprovodi nvo Legalis u partnerstvu sa FK “Breznica”.

Cilj projekta je da se zainteresuju, pokrenu, motivišu građani Pljevalja da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine, da učestvuju u uređemju kako svojih tako i javnih zelenih površina u našoj sredini. Kao rezultat očekuje se ljepši izgled grada, podićiće se svijest građana da i u budućem periodu još aktivnije nastave sa uređenjem. Cilj je da se smanji nezainteresovanost građana za očuvanjem sredine u kojoj žive.

Ciljna grupa ovog projekta su mladi na teritoriji opštine Pljevlja.

U Pljevljima je u porastu nivo morbiditeta i mortaliteta, odnosno oboljenja i smrtnosti, koji su direktno povezani sa nivoom zagađenja životne sredine. Podaci o tome postoje, ali nisu adekvatni, nisu obrađeni ni sistematizovani, tako da nisu ni validni. Zvanične ekološke i zdravstvene institucije nisu prišle izradi studije o zagađenju Pljevalja i njenog uticaja na zdravlje stanovništva. Tako bi imali zvanične podatke, a njihov nedostatak daje mogućnost za manipulaciju i minimiziranje ovog očitog i po zdravlje pljevljaka pogubnog uticaja.

Problem zagađenosti i devastiranosti nije samo u vazduhu već i u izgledu grada, javnih i zelenih  površina.

Predložene projektne aktivnosti će imati pozitivan uticaj na stanje životne sredine jer će se kroz akcije čišćenja ukloniti određena količina otpada, a podjelom brošura po školama će se podići svijest mladih o značaju očuvanja životne sredine. Podijeljena led rasveta pružiće dobar primjer osvjetnjenja i energeski efikasnije i ekonomičnije opcije u stambenim ulazima u gradu.  Promocijom projekta i podizanjem nivoa svijesti građana i mladih daće pozitivne efekte na nastojanja Crne Gore da ispuni zahtjevne kriterijume za pristup zajednici evropskih naroda a naročito kada je u pitanju sektor životne sredine i poglavlja 27 koje je već otvoreno. Ovaj projekat će sprovesti slične mjere koje će dati doprinos očuvanju prirodne ravoteže kao i sprječavanje svih oblika zagađenja životne sredine.

Ovaj projekat je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo , a kroz program “De fakto razvoj: podrška rastu i liderstvu organizacija građanskog društva” koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo, uz podršku Evropske unije i kofinasiranje Ministarstva javne uprave”.