Naslovna Kultura CRNOGORSKA POZORIŠNA POVIJEST

CRNOGORSKA POZORIŠNA POVIJEST

0

U Domu kulture u Pljevljima  otvorena je izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Na 13 panoa tekstom i fotografijom, faktografski su prezentovane razvojne faze pozorišne umjetnosti u svim teatarskim kućama u Crnoj Gori. Bogato teatarsko stvaralaštvo u Crnoj Gori, svi „usponi i padovi“ od antičkih dana, srednjeg i novog vijeka, do danas, kreatorka postavke Slavojka Marojević, sabrala je na 13 panoa. Svaki je priča o pozorišnom životu predstavljenog grada, a skupa čine skladnu mozaičnu cjelinu o pozorišnom trajanju na ovim prostorima. Projekat je koncipiran kao izložba, u formi ilustrativno-narativnovog karaktera izvorno-dokumentarne građe, kojom  se predstavio razvoj dramske umjetnosti (uključujući rane oblike scenskog izražavanja) od prapočetaka do savremenog teatra na prostoru Crne Gore. Na dvanaest panoa, tekstom i pratećom ilustracijom predstavio  se pozorišni život u opštinama: Nikšić, Cetinje, Podgorica (istorija i produkcija dva pozorišta: CNP i Gradsko pozorište), Kotor, Budva, Bar, Tivat, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Herceg Novi.

Kao prateći dio programa upriličen je kratak audio insert iz obnovljene postavke “Šaran”, J.J.Zmaja, prve pozorišne predstave koju je izvela grupa pljevaljskih glumaca davne 1897. godine.

Klica zametnuta s kraja XIX vijeka razvila je svoje stablo i davala plodove u kojima su uživali jednako i stvaraoci i konzumenti kulture Pljevalja.Danas kada se prisjećamo pozorišne tradicije grada koja je duža od jednog vijeka, Pljevlja nemaju svoje pozorište. Ipak zavredjela su mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore,ali i njenoj pozorišnoj istoriji što potvrđuje i mjesto koje zauzimaju Pljevlja u postavci autorke Slavojke Marojević” – kazala je Bojana Radanović.

Pljevaljska publika je bila u prilici da na jednom mjestu vidi bogato nasleđe, tradiciju, neprekidnost trajanja, u jednoj veoma važnoj kulturno umjetničkoj oblasti kao što je pozorište.

Jedan od glavnih ciljeva jeste i da se pozorište na ovaj način dodatno približi publici, ali istovremeno  i da se ubuduće pozorištu pristupa na istraživački i organizovaniji način, naime, pozorišnom životu, ne pozorištu kao umjetnosti,već s obzirom da u Crnoj Gori nema još uvijek nažalost pozorišnog instituta niti ima još uvijek pozorišnog muzeja. Poseban značaj ovog projekta ogleda se u njegovanju kulture sjećanja” –  kazala je autorka izložbe Slavojka Marojević.

Izložbu je otvorila Emina Salihović, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti koja je tom prilikom kazala :”Sekretarijat će nastaviti sa aktivnostima na poboljšanju kvaliteta kulturnog života grada i očuvanju duhovnog ambijenta. Tako je i došlo do realizacije ove izložbe u saradnji sa Nikšićkim pozorištem sa uvjerenjem da će ona podstaći ideju za oživljavanje pljevaljske profesionalne pozorišne scene, gdje zato postoje svi infrastrukturni uslovi u zgradi u kojoj smo se večeras okupili. U to ime srdačno vas još jednom pozdravljam i proglašavam ovu izložbu u Pljevljima otvorenom”.

Projekat  se  realizovao u saradnji sa pozorišnim kućama, ustanovama kulture koje se bave profesionalnom pozorišnom produkcijom u Crnoj Gori, multimedijalnim festivalima na crnogorskom primorju, Arhivom Crne Gore i zavičajnim muzejima u crnogorskim opštinama u kojima se u minulom vijeku aktivno odvijao pozorišni život.

Projekat ” Crnogorska pozorišna povijest” sufinansiralo je Ministarstvo kulture.

Organizator izložbe je Sekretarijat za društvene djelatnosti u saradnji sa Umjetničkom galerijom “Vitomir Srbljanović”.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG