Naslovna Kultura CRNOGORSKA POZORIŠNA POVIJEST

CRNOGORSKA POZORIŠNA POVIJEST

0

U Domu kulture u Pljevljima  otvorena je izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Na 13 panoa tekstom i fotografijom, faktografski su prezentovane razvojne faze pozorišne umjetnosti u svim teatarskim kućama u Crnoj Gori. Bogato teatarsko stvaralaštvo u Crnoj Gori, svi „usponi i padovi“ od antičkih dana, srednjeg i novog vijeka, do danas, kreatorka postavke Slavojka Marojević, sabrala je na 13 panoa. Svaki je priča o pozorišnom životu predstavljenog grada, a skupa čine skladnu mozaičnu cjelinu o pozorišnom trajanju na ovim prostorima. Projekat je koncipiran kao izložba, u formi ilustrativno-narativnovog karaktera izvorno-dokumentarne građe, kojom  se predstavio razvoj dramske umjetnosti (uključujući rane oblike scenskog izražavanja) od prapočetaka do savremenog teatra na prostoru Crne Gore. Na dvanaest panoa, tekstom i pratećom ilustracijom predstavio  se pozorišni život u opštinama: Nikšić, Cetinje, Podgorica (istorija i produkcija dva pozorišta: CNP i Gradsko pozorište), Kotor, Budva, Bar, Tivat, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Herceg Novi.

Kao prateći dio programa upriličen je kratak audio insert iz obnovljene postavke “Šaran”, J.J.Zmaja, prve pozorišne predstave koju je izvela grupa pljevaljskih glumaca davne 1897. godine.

Klica zametnuta s kraja XIX vijeka razvila je svoje stablo i davala plodove u kojima su uživali jednako i stvaraoci i konzumenti kulture Pljevalja.Danas kada se prisjećamo pozorišne tradicije grada koja je duža od jednog vijeka, Pljevlja nemaju svoje pozorište. Ipak zavredjela su mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore,ali i njenoj pozorišnoj istoriji što potvrđuje i mjesto koje zauzimaju Pljevlja u postavci autorke Slavojke Marojević” – kazala je Bojana Radanović.

Pljevaljska publika je bila u prilici da na jednom mjestu vidi bogato nasleđe, tradiciju, neprekidnost trajanja, u jednoj veoma važnoj kulturno umjetničkoj oblasti kao što je pozorište.

Jedan od glavnih ciljeva jeste i da se pozorište na ovaj način dodatno približi publici, ali istovremeno  i da se ubuduće pozorištu pristupa na istraživački i organizovaniji način, naime, pozorišnom životu, ne pozorištu kao umjetnosti,već s obzirom da u Crnoj Gori nema još uvijek nažalost pozorišnog instituta niti ima još uvijek pozorišnog muzeja. Poseban značaj ovog projekta ogleda se u njegovanju kulture sjećanja” –  kazala je autorka izložbe Slavojka Marojević.

Izložbu je otvorila Emina Salihović, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti koja je tom prilikom kazala :”Sekretarijat će nastaviti sa aktivnostima na poboljšanju kvaliteta kulturnog života grada i očuvanju duhovnog ambijenta. Tako je i došlo do realizacije ove izložbe u saradnji sa Nikšićkim pozorištem sa uvjerenjem da će ona podstaći ideju za oživljavanje pljevaljske profesionalne pozorišne scene, gdje zato postoje svi infrastrukturni uslovi u zgradi u kojoj smo se večeras okupili. U to ime srdačno vas još jednom pozdravljam i proglašavam ovu izložbu u Pljevljima otvorenom”.

Projekat  se  realizovao u saradnji sa pozorišnim kućama, ustanovama kulture koje se bave profesionalnom pozorišnom produkcijom u Crnoj Gori, multimedijalnim festivalima na crnogorskom primorju, Arhivom Crne Gore i zavičajnim muzejima u crnogorskim opštinama u kojima se u minulom vijeku aktivno odvijao pozorišni život.

Projekat ” Crnogorska pozorišna povijest” sufinansiralo je Ministarstvo kulture.

Organizator izložbe je Sekretarijat za društvene djelatnosti u saradnji sa Umjetničkom galerijom “Vitomir Srbljanović”.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.