Naslovna Društvo Brković deset godina ne plaća centa Opštini

Brković deset godina ne plaća centa Opštini

0

Vektra Jakić imovinu građevinara kupila kroz stečaj 2008. godine i od tada nastavila da vrši eksploataciju kamena, međutim, nije plaćala koncesije lokalnoj samoupravi

Kompanija „Vektra Jakić“ koja je deset godina vršila eksploataciju kamena u kamenolomu „Bušnje“ nije plaćala koncesije. Kompanija čiji je vlasnik Dragan Brković kupila je 2008. Godine preduzeće „Građevinar“, koje je bilo u stečaju i koje je imalo koncesiju na korišćenje kamena. I ako koncesija nije bila predmet prodaje, „Vektra Jakić“ je nastavila s eksploatacijom kamena, bez plaćanja koncesija.

Iz lokalne uprave su u periodu od 2011-2014. godine, kada su vlast vršile opozicione partije, upozoravali da se ne plaća koncesija na kamen, poručujući da 70% koncesije pripada lokalnoj upravi, a 30% državi. Uprkos takvim upozorenjima eksploatacija kamena iz kamenoloma „Bušnje“ je nastavljena bez plaćanja koncesije. Iz Vlade na takve pojave nijesu reagovali.

Trenutno je u kamenolomu „Bušnje“ obustavljena eksploatacija kamena jer je „Vektra Jakić“ u maju ostala bez poslednjeg bagera koji je prodat kako bi se izmirile obaveze prema podizvođačima radova. Javni izvršitelj je u tom momentu postupio po izvršenoj presudi i bager predao jednom od povjerilaca „Vektre Jakić“. Ova kompanija ni tokom prošle godine nije vršila eksploataciju kamena, a koncesiju na kamen pljevaljskoj lokalnoj upravi plaćale su druge kompanije.

Pljevaljska lokalna uprava ima izuzetno niske prihode od eksploatacije kamena. Pljevaljski prostor raspolaže velikim resursima kada je u pitanju eksploatacija kamena, ali je problem što se u postrojenja za preradu kamena izuzetno malo ulaže i što se izbjegava plaćanje koncesija.

Tokom prošle godine po osnovu naplate koncesije na kamen lokalni budžet je prihodovao 8.000 eura – rečeno nam je u lokalnoj upravi uz napomenu da u lokalnoj upravi nemaju podatke o koncesionarima i količini iskopanog kamena, već da oni imaju samo podatke o visini naplaćene koncesije. Prema tvrdnjama u lokalnoj upravi, svi podaci o koncesijama su kod Vlade.

„Građevinar“ je godinama iz kamenoloma „Bušnje“ kopao kamen i prerađivao ga i prodavao za građevinske potrebe. Kada je to preduzeće zapalo u nevolje i otišlo u stečaj, imovina je prodata „Vektri Jakić“. U sklopu tog preduzeća pored pomenutog kamenoloma radila je ciglana, gdje je vršena proizvodnja pune cigle i blok cigle. Oprema ciglane je bila prilično zastarjela, pa su iz „Vektre Jakić“, izvršili njeno rušenje. Tada je dato obećanje da će biti sagrađena nova i savremena ciglana, ali od datog obećanja nije bilo ništa. Prostor nekadašnje ciglane je pretvoren u parking za mehanizaciju „Vektre Jakić“.

Od čitave imovine nekadašnjeg „Građevinara“, u funkciji je ostala samo upravna zgrada. „Vektra Jakić“ koja je ovaj objekat iznajmila tužilaštvu, pa se u njemu danas nalazi Osnovno tužilaštvo u Pljevljima.

Sami radnici tog preduzeća poslati su na biro rada, jer „Vektra Jakić“ i nije imala obavezu da ih zaposli, jer je preduzeće kupila direktno iz stečaja.

Izvor: DAN