Naslovna Vijesti Biznis Rudnik uglja isplaćuje milion eura dividende

Rudnik uglja isplaćuje milion eura dividende

0

Skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja (RUP) donijela je odluku o isplati milion eura dividende u bruto iznosu, saopšteno je iz preduzeća.

Akcionari su odlučili i da za pokriće gubitka iz prethodnih obračunskih perioda izdvoje 1,65 miliona, pošu Dnevne novine.

“Neraspoređena sredstva u iznosu od 3,9 miliona eura iskoristiće se za investicije u nabavku mehanizacije i razvojne projekte Rudnika”, saopšteno je iz kompanije koja je od prošle godine u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede.

Odluka o rasporedu dobiti, koja je prethodne godine iznosila 6.584.828 eura, donijeta je za period od 1. januara do 31. decembra 2019.

“U strukturi ukupnih prihoda koji su u 2018. godini iznosili 43.662.532 eura, najznačajnije mjesto pripada prihodima od prodaje uglja u iznosu 42.581.839 eura, što je 4,3 odsto više nego prethodne godine” naveli su predstavnici RUP-a.

Poslovnu 2018. godinu pratile su i investicione aktivnosti koje su tokom godine realizovane u iznosu 12,7 miliona, od čega je 4,3 miliona eura ulaganja u toku.

Skupština je na posljednjoj sjednici za članove Odbora reimenovala Aleksandra Mitrovića, Igora Noveljića, Nikolu Vujovića, Zorana Gospića, Vlada Milinkovića, Branislava Pejovića i Natašu Marković.

Dioničari su ocijenili i da je prošlu poslovnu godinu obilježilo stabilno poslovanje, kao i značajno povećanje proizvodnje uglja i otkrivke u odnosu na prethodnu godinu.

“Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu i poslovanju za 2018. godinu i konstatovano je da je proizvedeno ukupno 1.539.122 tona uglja što je za oko 8,4 odsto više nego u prethodnoj godini”, kazali su u RUP-u.

Ukazano je i da su obaveze iz reprograma poreskog duga uredno servisirane, te da je na kraju godine iznosio 8,37 miliona i bio za 1,9 manji nego na kraju 2017. godine.

Izvor:Dnevne Novine