Naslovna Društvo 78.GODINA OD TRINAESTOJULSKOG USTANKA

78.GODINA OD TRINAESTOJULSKOG USTANKA

0

78.godina je od trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori, kada su se borci i građani suprotstavili fašističkoj okupaciji.Tradicionalno kod spomenika na Stražici, saborci, rodbina i poštovaoci NOR-a 13. jula u 10h će odati dužnu poštu svim žrtvama koje su položile svoje živote u borbi protiv fašizma.

„U Crnoj Gori su borbe počele 13. jula na poziv CKKPJ koji je održan 4. jula u Beogradu pod rukovodstvom druga Tita i na poziv Oblasnog komiteta KPCG i Sandžaka koji je održan 8.jula u Piperima.

Tada se narod odazvao i masovno 13.jula ustao protiv okupatora. U ustanku je učestvovalo 30 hiljada građana Crne Gore sa i bez oružja i do nepuno nedjelju dana oslobođena su sva mjesta u Crnoj Gori izuzev Podgorice, Pljevalja,Nikšića, Cetinja i Kotora u kojima su bile smještene jake okupatorske snage.Borbe su trajale sve do konačnog oslobođenja maja mjeseca 1945.godine u kojima je iz pljevaljskog kraja učestvovalo oko 7500 boraca NOR-a od kojih je 567 poginulo kao borci NOR-a, a sa njima je poginulo oko 2000 građana, kao žrtve fašističkog terora i rata.

Tim povodom ove godine 13.jula sa početkom u 10h kod spomenika na Stražici okupićemo se kao i svake godine radi obilježavanja 78.godina trinaestojulskog ustanka, polaganja vijenaca i podsjećanja na ove događaje“ kazao nam je Vidoje Despotović predsjednik Organizacije boraca NOR-a 1941-1945.godine.

Despotović poziva naše sugrađane da dođu 13.jula u subotu u 10h u što većem broju.

M.Lučić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“koji finansira ZZZ CG