Naslovna Kultura Završeni 33. Dani humora i satire

Završeni 33. Dani humora i satire

0

I ove godine program je dobro osmišljen a pljevaljski festival smjeha još jednom je potvrdio svoj značaj za najsjeverniji grad u Crnoj Gori.

Tradicionalno poslednji dan festivala ostavljen je za Svečanost uručenja nagarada Tipar, mladi Tipar I ,,Vuko Bezarević“.

Nagradu ,,Maldi Tipar” dobila je Mirela Bašić koja zbog ranije preuzetih obaveza nije bila u prilici da prisustvuje dodjeli priznanja.

Priznanje ,,Vuko Bezarević” ove godine dobio je Velizar Radonjić a nagradu mu je uručila Emina Salihović sekretarka Sekeratrijata za društvene dijelatnosti.

„Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime Vuka Bezarevića jer se takva nagrada priželjkuje i isčekuje čitavog života. Nadam se i hoću da vjerujem da Vuko Bezarević, ako nas večeras posmatra sa neba, nije razočaran što je ova nagrada dodijeljena baš meni i da se neću zastidjeti kada se jednoga dana sretnemo na onom svijetu. Zato imam potrebu da se ovom gradu, njegovim građanima i predstavnicima koji o tome odlučuju, zahvalim na ovoj prestižnoj nagradi, ali prije svega, da se gradu i njegovim građanima zahvalim, što duže od tri decenije njeguju duh zdrave satire i čuvaju uspomenu na Vuka Bezarevića“ – rekao je satiričar Velizar Radonjić, dobitnik nagrade Vuko Bezarević.

Nagrada ,,Tipar” po mišljenju stručnog žirija otišla je u ruke Vasila Tolevskog iz Makedonije. Njemu je nagradu uručio predsjednik SO Pljevlja Dragiša Sokić.

„Da vam se zahvalim i stvarno mi je drago što sam ovde, ovo mi je četvrti put. Nemogu obećati da ću biti na 50 –im susretima, htio bih da budem ovde ali vidjećemo“ – istakao je Vasil Talevski, dobitnik nagrade „Tipar“.
Prisutnima u Domu kulture obratio se i predsjednik SO Dragiša Sokić koji je rekao: „Tokom predhodne više od tri decenije trajanja manifestacije mijenjalo se i društveno i državno uređenje na ovim prostorima, mijenjale su se i različite političke strukture na vlasti u Pljevljima, ali osjećaj o značaju manifestacije, značaju njegovanja kritičke misli kroz humor i satiru je uvijek ostajao prisutan kod svih, jer je on duboko utkan u duh ove sredine. To dovoljno govori o Pljevljima i pljevljacima, o njihovom osjećaju da poštuju različitosti bilo koje vrste, njihovoj duhovnosti i tolerantnoj građanskoj prirodi. Na kraju svim učesnicima u programu manifestacije, našim dragim gostima, želim ugodan boravak u Pljevljima i uspješne nastupe. Nagrađenim autorima čestitam na zasluženim priznanjima i nagradama i želim puno uspjeha u budućem radu“.

U sjajnoj završnici 33. Dana humora i satire učestvovali su: Dejan Tofčević, Stanislav Tomić, Vladimir Mićković, Esma Sarić, Deana Sailović, Dušan Pop Đurđev, Mile Đorđijoski, Vladica Milenković kao i pjesnikinja i kolumnistkinja Magda Bezarević Peternek. U dramskom dijelu učestvovali su Nikola Popović, Jelena Cvijetić i Aleksandar Trmčić.

Program je vodila Bojana Radanović.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG