Naslovna Društvo Za rekonstrukciju TE Pljevlja 45 miliona

Za rekonstrukciju TE Pljevlja 45 miliona

0

Tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja biće objavljen u julu, a procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Odluku o investiciji za ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE Pljevlja odobrio je odbor direktora EPCG tokom sastanka kojim je predsjedavao Đoko Krivokapić.

– Procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura, a nakon raspisivanja postupka javne nabavke, tokom jula, očekujemo interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta – navodi se u saopštenju.

Ukoliko proces tenderskog postupka bude išao nesmetanom dinamikom, u odboru očekuju potpisivanje ugovora do kraja tekuće godine.

– Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude u periodu 2019–2021 godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima narednih 20 do 30 godina – istakli su iz EPCG.

Kako su pojasnili, rekonstrukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom odlukom EU iz 2017.godine.

– Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac od 20 miliona eura, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda – piše u saopštenju.

Iz EPCG su naglasili da će se uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Izvor: DAN

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG