Naslovna Vijesti Društvo Vektra Jakić gazdovala i puteve uništila

Vektra Jakić gazdovala i puteve uništila

0

SEOSKE SAOBRAĆAJNICE NA PODRUČJU OPŠTINE U KATASTROFALNOM STANJU

Da 2006. godine koncesije na korišćenje pljevaljskih šuma nijesu date „Vektri Jakić“, ne bismo došli u ovakvu situaciju, ocjenjuje Milan Lekić

Posledice dvanaestogodišnjeg gazdovanja kompanije „Vektre Jakić” pljevaljskim šumama najbolje se mogu vidjeti po izgledu seoskih saobrćajnica. Proljećne bujice u velikom broju oštetile su puteve, a lokalna uprava nema mogućnosti da reaguje na pravi način i da oštećenja sanira. Iz Nove srpske demokratije naglašavju da je došao na naplatu račun iz 2006. godine kada su „Vektri Jakić” date na korišćenje pljevaljske šume.

– Kada je 2006. godine Uprava za šume raspisala tender za dodjelu koncesija u 13 gazdinskih jedinica na šume u Pljevljima, na tender se javila kompanija „Vektra Jakić”, koja se nikad nije bavila drvopreradom i ponudila koncesiju od 13,5 eura po metru kubnom za četinar i šest eura za listopadnu šumu. Kompanija „Pljevlja”, koja je formirana od devet manjih firmi, koje su se ranije bavile drvopreradom, dala je ponudu od 21 euro po metru kubnom za četinar, a za lišćare sedam eura, ali koncesije su dodijeljene „Vektri Jakić”, ističe predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić, naglašavajući da u to vrijeme niko nije vodio računa o interesu države, a još manje o interesu opštine Pljevlja.

Lekić tvrdi da „Vektra Jakić” nije poštovala ugovor o koncesijama, u djelu staranja o šumama, plaćanja koncesija i izgradnji seoskih puteva. Štaviše, teška mehanizacija „Vektre Jakić” uništila je postojeće seoske puteve, a lokalna uprava je ostavljena bez koncesija i bez srestava za rad.

– Sada imamo oboljele šume, praznu opštinsku kasu, ali i razrušene i skoro neupotrebljive lokalne puteve. Da se te 2006. godine mislilo o državi i o Pljevljima ne bismo došli u ovakvu situaciju, ocjenjuje Lekić i ističe da je očigledno da u Crnoj Gori lični interesi o svemu presuđuju.

Kada je u pitanju održavanje seoskih puteva, mještani pljevaljskih sela u više navrata su se bunili protiv neodgovornog odnosa nadležnih u „Vektri Jakić”. Posebno su na tom planu bili aktivni stanovnici Bobova i Kosanice, koji su u nekoliko navrata blokirali odvoz balvana iz okolnih šuma. Mještani su na taj način željeli da prisile „Vektru Jakić” da popravi uništene puteve. Međutim, u „Vektri Jakić” je stala proizvodnja, a Vlada Crne Gore oduzela je kompaniji pravo na korišćenje šuma.

Booking.com

Ograničene mogućnosti preduzeća Lokalni putevi

Za sanaciju lokalnih saobraćajnica nadležno je pljevaljsko preduzeće „Lokalni putevi” i mještani im se najčešće obraćaju za pomoć. Nažalost, njihove mogućnosti su ograničene što zbog nedostaka mehanizacije što zbog nedostatka sredstava. Direktor preduzeća Dragan Jovović kaže da oni sanaciju lokalnih saobrćajnica vrše gotovo svake godine, ali po prioritetima.

– Trenutno se naša mehanizacija i ljudstvo nalaze na terenu mjesne zajednice Odžak. Inače, svakodnevno se radi na popravci puteva, ali su naše mogućnosti ograničene, naglašava direktor preduzeća „Lokalni putevi”.

Izvor: Dan