Naslovna Vijesti Društvo Umjesto lipa u centru grada žardinjere

Umjesto lipa u centru grada žardinjere

3

Ukoliko lokalna uprava nastavi sa dosadašnjom praksom onda je najbolje da u centru grada postave plastična stabla i da se sa razglasa puštaju cvrkut ptica, poručuje Milorad Mitrović

Iz lokalne uprave dato je obećanje da će se u okviru radova na rekonstrukciji glavne gradske, odnosno Ulice Kralja Petra na mjestu posječenih lipa zasaditi nova stabla od tog posla očigledno neće biti ništa. Poslednjih dana intezivirani su radovi u glavnoj gradskoj ulici ali od sadnje stabala nema ni pomena. Čitav prostor je pokriven asfaltom, a u toku su aktivnosti na postavljanju granitnih ploča. Iz Ekološkog udruženja „Breznica” pozivaju lokalnu upravu da ispuni dato obećanje.

-Pljevlja su bila jedan od rijetkih gradova na Balkanu gdje su postajali drvoredi s obje strane ulice. Nažalost vlast na čelu sa Mirkom Đačićem na jedan svirep način naložila je sječu lipa, obećavši da će druga stabla biti zasađena. Sada od te sadnje nema ništa , kaže izvršni direktor „Breznice” Milorad Mitrović i ističe da lipe nije trebalo ni sjeći.

Mitrović poručuje da je za poslednjih pet godina u gradu posječeno više od 100 stabala, da su u pojedinim ulicama zasađena nova stabla, ali da ima lokacija gdje to nije urađeno. On tvrdi da se u Pljevljima sve pretvara u beton na uštrb zelenila. Kao poseban primjer ističe period gradnje podzemne garaže i rekonstrukcije Trga 13. jula, koji su rađeni prije 2014. godine.

-Sada na tom trgu imamo jedanu veliku betonsku površinu, a posječeno je pedeset stabala. Lipe i druga stabla posječena su i u ulicama Vuka Karadžića, Tršovoj i Boška Buhe. Pozivam novoizabranog predsjednika opštine Igora Golubovića da sadašnju praksu prekine i da naloži da se u Ulici Kralja Petra ipak zasade lipe ili neka druga stabla. Ukoliko nova lokalna uprava nastavi sa dosadašnjom praksom onda je najbolje da u centru grada postave plastična stabla i ptice, pa neka uz pomoć ozvučenja puštaju već snimljeni i montirani cvrkut ptica. To bi uz ovaj silni beton i granitne ploče bila najbolja kombinacija , ironičan je Mitrović.

Iz Službe za razvoj i izgradnju gradala dobili smo objašnjenje da će zelenila biti, ali da se od sadnje stabala odsutalo.

-Plan je da se u glavnoj ulici postave žardinjere u kojima će biti zasađene određene biljke,  saopšteno je iz Službe za razvoj i izgradnju.

Izvor:Dan

3 KOMENTARA

 1. Mene salabajzeru bas zanima sta si ti to uradio u ovoj kasabi i po cemu ce te pamtiti sirotinja raja…Kao prvo salabajzeru NVO nisu komunalna preduzeca da ciste smece, za to postoje ljudi i citave sluzbe koje to rade i za to primaju plate.
  Kao drugo salabajzeru, cistili su i ovi Mitrovicevi i rijeku Breznicu i vadili gume iz Tare i jos stosta radise, ali ne bi nikoga da ih uz gusle opjeva i pohvali….
  Trece salabajzeru, ovi sto skivaju klupe i drvene stolove su placeni i to debelo da to rade…Primjer za to je sklepana skalamerija u Zdrijelu iznad Tare gdje je postavljena nadstresnica, sto i dvije klupe i za to donirano od Ministarstva 12. 000,00 eurica…Nisam bas siguran da se i ti nisi ofajdio od slicnih „projekata“
  Cetvrto salabajzeru, ako mislis da je lako pisati i fajtati se sa vlascu sto ti ne uradis isto ako je to tako profitabilno i lako. Uzmes i ti sirenu i pred vladu, brani li ti ko? E ali lakse od toga je sidjeti pored racunara i pisati komentare, pogotovo kad je u radno vrijeme.
  Peto salabajzeru, lipe jesu bile stare i tacno je da su neke podizale trotoar, tacno je da i lipe kao i svako drvo luci po nesto, ali da li su ludi oni koji su zasadili hiljade stabala po gradovima ? Znaci li to da nam drvece ne treba?
  Kad pomenu cavke koje bas i ne pjevaju narocito, kakav narod takve i.ptice, nas primjerene i sredini i narodu.
  Nama salbajzeru ne treba nista, jer od ovoga sto smo sad, ni to nismo zasluzili…Nije ti kriv Mitrovic sto ti cutis trpis, glasas i pognute glave udises najgore otrove sijeta…
  Ja se iskreno stidim sto sam Pljevljak, stidim se jer ovakva sorta koja bastini onu najgoru mogucu vrstu fukarluka nista bolje nije ni zasluzila, osim da se ugusi ili udavi u sopstvenim go.nima.
  A to ce biti mnogo brze nego sto mozes i zamisliti -salanbajzeru .

 2. Žardinjere…. Vrlo loše rešenje… A moglo je mnogo bolje da je bilo volje.. Ne radi se rekonstrukcija često da bi se pravili propusti poput ovog..

 3. Bas me zanima da li je ovaj Mitrovic nekad nesto uradio, napravio , ocistio sa svojim ljudima, rodjacima ? Uvijek citam neke druge nevladine organizacije ciste, prave klupe i sta ja znam jos. A ovaj nikad nista sem po nekad neku napise i obajavi, stavi gas masku i okrece rucnu sirenu za opasnost. Mozda je nesto i uradio ali to niko ne pise. A sto se tice lipa, bile su lijepe ali stare 50 godina. Kao prvo ta vrsta drveta nije za carsiju jer zenska lipa pusta smolu koja u ljetno doba kaplje po setacima. Kao drugo odavno je korijenje odvalilo i diglo troroar. Kao trece jedine ptice bile su vrane . Koje bas nesto i ne pjevaju lijepo. A ti sine Mitre skuj kakvu klupu pa nedje postavi da narod kaze , Ovo je onaj ekolog uradio.

Comments are closed.