Naslovna Društvo Privreda u kolapsu, a zanati polako izumiru

Privreda u kolapsu, a zanati polako izumiru

0

IZ GRADA NA BREZNICI ZA DESET GODINA ODJAVILO SE 785 TRGOVACA, UGOSTITELJA I ZANATLIJA

Trenutno imamo aktivnih 468 trgovačkih i ugostiteljskih radnji i 193 zanatske radnje, tvrde u lokalnoj upravi

U Pljevljima ima sve manje posla,a to se najbolje može vidjeti po činjenici da je broj aktivnih trgovačkih i ugostiteljskih radnji pao na svega 468, a broj zanatskih i uslužnih preduzeća na svega 193. Početkom ovog vijeka broj ugostiteljskih, trgovačkih i zanatskih radnji kretao se oko 1.200, a sada je manji od 700. Prema podacima lokalne uprave od 2008. godine, od kada se vode elektronski registri, bilo je čak 632 odjave ugostiteljskih i trgovačkih radnji, dok je u oblasti zanatskih i uslužnih djelatnosti bilo 153 odjava. U lokalnoj upravi kažu da je sasvim jasno da ima manje trgovačkih, ugostiteljskih i zanatskih preduzeća nego početkom vijeka, kao i da su u potpunosti nestali pojedini zanati.

-Trenutno imamo aktivnih 468 trgovačkih i ugostiteljskih radnji i 193 zanatske radnje. Trenutno nema uopšte registrovanih kovačkih radnji, sarača, a postoje registrovana svega dva krojača, tri obućara i jedan staklar.

U poslednje vrijeme uvećan je broj frizera i kozmetičara, ali su nestala neka druga zanimanja, tvrde u lokalnoj upravi uz pojašnjenje da je tokom 2008. i 2009. godine kao i prošle godine bilo najviše odjava preduzeća.

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera navode da su krivci za pad male privrede, kako Vlada Crne Gore koja ne vodi računa o razvoju Pljevalja, tako i lokalna uprava koja ne stvara jednake uslove za sve.Naglašavaju da je lokalna uprava 2015. godine znatno uvećala lokalne namete čime je posebno ugrožena mala privreda.

-Vlada Crne Gore nije ništa uradila da se otvore nova radna mjesta u Pljevljima, odnosno da se otvore proizvodni kapaciteti. Broj radnih mjesta je od 2007. godine pao za blizu hiljadu i po. Posebno je mala privreda pogođena kada je Rudnik sa oko 1.600 radnih mjesta smanjio broj zaposlenih na oko 900, a Termoelektrana sa 400 na 150. Pritom je „Vektra Jakić” u potpunosti obustavila proizvodnju. Obrt novca je zbog pada broja zaposlenih u industrijskoj proizvodnji značajno smanjen, a sve se to negativno odrazilo na zanatlije i trgovce – saooštili su iz Mreže NVO sjevera i pojasnili da i lokalna uprava snosi veliku odgovornost za trenutno stanje.

– Lokalna uprava dozvolila je brojne zloupotrebe. U više navrata smo isticali da je neophodno obaveze po osnovu lokalnih namjeta smanjiti, posebno kada je u pitanju zakup prostora za ljetnje terase, plaćanje naknade za tende, tezge i slično. U lokalnoj upravi to odbijaju, ali zato omogućavaju da te obaveze pojedini privrednici ne plaćaju jer pripadaju partijama i strankama koje su na vlasti.Naši aktivisti svakodnevno vrše pritisak na lokalnu upravu da postupi po našim prijavama, ali se to izbjegava- navode iz Mreže NVO sjevera.

Izvor: DAN

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG