Naslovna Društvo Privreda u kolapsu, a zanati polako izumiru

Privreda u kolapsu, a zanati polako izumiru

0

IZ GRADA NA BREZNICI ZA DESET GODINA ODJAVILO SE 785 TRGOVACA, UGOSTITELJA I ZANATLIJA

Trenutno imamo aktivnih 468 trgovačkih i ugostiteljskih radnji i 193 zanatske radnje, tvrde u lokalnoj upravi

U Pljevljima ima sve manje posla,a to se najbolje može vidjeti po činjenici da je broj aktivnih trgovačkih i ugostiteljskih radnji pao na svega 468, a broj zanatskih i uslužnih preduzeća na svega 193. Početkom ovog vijeka broj ugostiteljskih, trgovačkih i zanatskih radnji kretao se oko 1.200, a sada je manji od 700. Prema podacima lokalne uprave od 2008. godine, od kada se vode elektronski registri, bilo je čak 632 odjave ugostiteljskih i trgovačkih radnji, dok je u oblasti zanatskih i uslužnih djelatnosti bilo 153 odjava. U lokalnoj upravi kažu da je sasvim jasno da ima manje trgovačkih, ugostiteljskih i zanatskih preduzeća nego početkom vijeka, kao i da su u potpunosti nestali pojedini zanati.

-Trenutno imamo aktivnih 468 trgovačkih i ugostiteljskih radnji i 193 zanatske radnje. Trenutno nema uopšte registrovanih kovačkih radnji, sarača, a postoje registrovana svega dva krojača, tri obućara i jedan staklar.

U poslednje vrijeme uvećan je broj frizera i kozmetičara, ali su nestala neka druga zanimanja, tvrde u lokalnoj upravi uz pojašnjenje da je tokom 2008. i 2009. godine kao i prošle godine bilo najviše odjava preduzeća.

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera navode da su krivci za pad male privrede, kako Vlada Crne Gore koja ne vodi računa o razvoju Pljevalja, tako i lokalna uprava koja ne stvara jednake uslove za sve.Naglašavaju da je lokalna uprava 2015. godine znatno uvećala lokalne namete čime je posebno ugrožena mala privreda.

-Vlada Crne Gore nije ništa uradila da se otvore nova radna mjesta u Pljevljima, odnosno da se otvore proizvodni kapaciteti. Broj radnih mjesta je od 2007. godine pao za blizu hiljadu i po. Posebno je mala privreda pogođena kada je Rudnik sa oko 1.600 radnih mjesta smanjio broj zaposlenih na oko 900, a Termoelektrana sa 400 na 150. Pritom je „Vektra Jakić” u potpunosti obustavila proizvodnju. Obrt novca je zbog pada broja zaposlenih u industrijskoj proizvodnji značajno smanjen, a sve se to negativno odrazilo na zanatlije i trgovce – saooštili su iz Mreže NVO sjevera i pojasnili da i lokalna uprava snosi veliku odgovornost za trenutno stanje.

– Lokalna uprava dozvolila je brojne zloupotrebe. U više navrata smo isticali da je neophodno obaveze po osnovu lokalnih namjeta smanjiti, posebno kada je u pitanju zakup prostora za ljetnje terase, plaćanje naknade za tende, tezge i slično. U lokalnoj upravi to odbijaju, ali zato omogućavaju da te obaveze pojedini privrednici ne plaćaju jer pripadaju partijama i strankama koje su na vlasti.Naši aktivisti svakodnevno vrše pritisak na lokalnu upravu da postupi po našim prijavama, ali se to izbjegava- navode iz Mreže NVO sjevera.

Izvor: DAN

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.