Naslovna Vijesti Biznis Opština ostala bez dijela prihoda

Opština ostala bez dijela prihoda

1

Nakon što je uprava Rudnika uglja, prema svjetskim standardima računovodstva, sredila poslovne knjige, lokalna uprava ostala je bez 650 hiljada eura poreza na nepokretnosti.Naime, do prošle godine lokalna uprava je po osnovu poreza na nepokretnosti godišnje prihodovala od Rudnika uglja oko milion eura, a prošle godine je taj prihod bio oko 350 hiljada eura. Iz lokalne uprave saopštavaju da je Rudnik uglja dostavio uredno sređene knjige i da oni u potpunosti poštuju zakonske propise.

-Na osnovu dostavljene dokumentacije, poslovnih knjiga, mi vršimo obračun poreza na nepokretnosti koji je za oko 650 hiljada eura manji kada je u pitanju Rudnik uglja- kažu u lokalnoj upravi i napominju da postoje sudska sporenja između Rudnika uglja i Opštine, jer Rudnik želi da opovrgne ranije obračune poreza na nepoktetnosti. Navodno iz Rudnika uglja tvrde da je i prethodnih godina naplata poreza na nepokretnosti bila previsoka, dok iz lokalne uprave uzvraćaju da su oni postupali po zakonskim propisima, jer uprava Rudnika uglja nije bila prilagodila poslovne knjige svjetskim standardima računovodstva.

Kada je u pitanju ova tematika, nezvanično smo doznali da je bivše poslovodstvo Rudnika uglja, koje je upravljalo kompanijom do 2014. godine, svjesno ostavljalo prostor da lokalna uprava naplaćuje milionski porez na nepokretnost kako bi obezbjeđivala prihode. Situacija se promjenila nakon što je Vlada Crne Gore odlučila da na čelo odbora direktora dođe Aleksandar Mitrović iz Podgorice, a na mjesto izvršnog direktora Slavoljub Popadić, rođeni Pljevljak koji živi u Podgorici. Nakon tih promjena u Rudniku uglja jedino vode računa o sopstvenom profitu, pa je u sklopu tih aktivnosti došlo i do sređivanja poslovnih knjiga ali i do toga da je opština ostala bez dijela prihoda.

Izvor Dan

1 KOMENTAR

Comments are closed.