Naslovna Kultura Obilježavanje 450 godina Husein pašine džamije.

Obilježavanje 450 godina Husein pašine džamije.

0

proslova povodom  450 godina od izgradnje Husein pašine džamije u Pljevljima počela je izložbom minijatura Kura’na iz 1579. godine koji se čuva u ovoj džamiji. To je bio tek drugi put da se ovo remek djelo islamske kaligrafije izloži očima javnosti van vjerskog objekta. Prvi put, Kur’an iz Husein pašine džamije bio je predstavljen na izložbi održanoj krajem 2016.godine.

Izložba je organizovana u saradnji Islamske zajednice Crne Gore, Odbora Islamske zajednice Pljevlja i Zavičajnog muzeja Pljevlja, a na izložbi su predstavljene i fotografije reprezentativnih stranica Kur’ana, a prisutnima su se obratili Jakub Durgut u ime Odbora islamske zajednice Pljevlja i direktor Zavičajnog muteja Pljevlja dr Branko Banović koji je naglasio da je namjera ove ustanove pri organizaciji izložbe 2016. godine  bila da ukaže na umijeće islamske minijature.

Iluminirani Kur’an sačuvan u Husein pašinoj džamiji djelo je nepoznatog kaligrafa, izložbi su prisutvovali najveći islamski vjerski velikodostojnici u Crnoj Gori na čeli sa reisom Rifatom Fejzićem.

Nakon Izložbe održana je promocija poštanske markice koju je izdala Pošta Crne Gore povodom obilježavanja 450 godina od izgradnje Husein pašine džamije održana je  na koktelu upriličenom u pljevaljskom hotelu „Gold“. Promocija je bila dio manifestacije kojom se obilježava ovaj značajan jubilej. prije zvaničnog dijela gostima je dobrodošlicu poželio predsjesnik mesžlisa Muris Muslić.

-Poštanska marka korišćenjem u poštanskom saobraćaju, zahvaljujući filatelistima širom svijeta nosi informacije o našoj istoriji, našim velikanima, kulturi, važnim društvenim trenucima, prirodnim ljepotama, privredi i sportu, flori i fauni, jednom rječju nosi informaciju o našoj državi, o našem identitetu – kazala je pr menadžer Pošte Crne Gore Vesna Novović.

Aleksandra Perović, rukovodilac službe za filateliju i međunarodne odnose u Pošti Crne Gore kazala je da Pošta ima godišnji program od oko 15 tema koje donose najznačajnije i najvrijednije iz Crne Gore.

-Prilikom izbora tema poštuje se regionalna zastupljenost i svaki grad, svaki kraj Crne Gore u filateliji ima svoje mjesto. Poština izdanja povodom prigodnih događaja bilježila su događaje od izuzetne važnosti i značaja. Pred vama je jedno takvo prigodno izdanje pod nazivom „450 godina Husein pašine džamije“. Ovo izdanje pored marke sačinjava i koverat prvog dana. Marka je štampana u tabaku osam plus jedan sa vinjetom. Na marki, koverti prvog dana, kao i na žigu stilizovano je prikazana sama džamija. Koverat prvog dana sadrži zanimljiv kratak tekst o džamiji i njenom osnivaču Husein paši Boljaniću. Tekst je na crnogorskom i engleskom jeziku, autor idejnog rješenja je Goran Popović, grafički dizajner iz Podgorice. Priča o Husein pašinoj džamiji, njenom trajanju, ali i priča o Pljevljima sada je dostupna putem pošte svim ljubiteljima filatelije širom svijeta – kazala je Perović.

Marka i koverat prvog reda štampani su na inicijativu Islamske zajednice Crne Gore. Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić u znak zahvalnosti što je istog trena odgovoreno na inicijativu uručio je skromne poklone,  izvršnom direktoru Pošte Crne Gore Ivanu Kaleziću i predsjedniku Odbora direktora  Mirsad Džudžević.Uzvratni poklon reizu kao podsjetnik na  dobru saradnju uručio  je izvršni direktor Pošte Ivan Kalezić.

U povodu 450 godina Husein-pašine džamije jutros je otvoren naučni skup HUSEIN PAŠA BOLJANIĆ I NJEGOVE ZADUŽBINE. Naučni dio programa trajaće dva dana. Učešće u naučnom skupu uzeće 15 naučnih radnika i istraživača iz države i regiona BiH, Srbije i Hrvatske.

Naučni skup otvorio je prof. emeritus Enes Pelidija.
Prvom sesijom predsjedavaju akademik Šerbo Rastoder, dr Behija Zlatar i prof. dr Ema Miljković.

Večeras u 20 sati, u Domu kulture biće održana svečana akademija