Naslovna Vijesti Društvo Njegovanje starih zanata

Njegovanje starih zanata

0

Na pljevaljskoj pijaci ne prođe ni jedan ponedeljak i petak kao pijačni dani, a da se ne mogu sresti samouke zanatlije, koje izlažu svoje ručno izrađene poljoprivredne alatke.

Tako i danas, [etnjom kroz gradsku pijacu naišli smo na gospodina Filipa Bajčetu rodom iz Višnjice, koji se prije 40 godina doselio u selo Komine kod Pljevalja. Filip  svoje drvodeljsko umjeće iskazuje kroz izradu predmeta za zvakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, posebno u ljetnjem period kada se skuplja ljetina.

Kod Filipa gradjani Pljevalja mogu naći veliki izbor ručnih radova što su drvene grabulje, kosišta i vile.

Za izradu svih mojih proizvoda drvo je osnovni material. Za izradu najviše koristim više vrsta drveta: lijeska, dren, grab, jasen, iva i dr. – rekao nam je Filip

Filip se bavi ovim zanatom već 50.godina

Radi najčešće u zimskom period da bi alatke bile spremne u sezoni košenje trave i sakupljanje sijena. Cijene poljoprivrednih alatki su sledeće: Vile od 5-15 evra, u zavisnosti od veličine, grabulje drvene 12 evra, Plastične graublje sa drškom 3 evra.

Zbog sve veće ponude poljoprivrednih alatki u trgovačkim lancima, svake godine prodaja opadne za 30% uprkos tome Filip i dalje ne odustaje od ljubavi prema svom samoukom zanatu. U svakom proizvodu uklesuje novu nit i novu priču. Alatke izvajane rukama Filipa, imaju veliku vrijednost, koju treba sačuvati od zaborava i nove tehnologije koja ih polako daje zaboravu.

Marina Soković učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finasira ZZZ CG