Naslovna Društvo Na Vidovdan služen parastos pored jame na Stražici

Na Vidovdan služen parastos pored jame na Stražici

0

Osamnaestu godina za redom Crkvena opština pljevaljska i Odbor za izgradnju crkve Pomirnice organizovali su vidovdanski parastos pored jame na Stražici, u koju su komunisti u dva navrata: 1944. i 1945. godine, bez suda i suđenja, bacili 25 mučenika.

Nepune dvije decenije Crkvena opština pljevaljska i Odbor za izgradnju crkve Pomirnice na Vidovdan služe parastos nastradalim mučenicima, našim sugrađanima, koje su u dva navrata 1944 i 45. godine bez suda i suđenja komunisti pobili i bacili u jamu na Stražici. Svih ovih godina, 25 mučenika počivaju u jami na Stražici bez obilježja i istine o stradanju. U želji da se njihovo stradanje ovjekovječi i uzvisi  i ove godine na Vidovdan  po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva vladike Atanasija služen je parastos.

Nakon parastosa prisutnima se obrati protojerej – stavrofor Saša Janjić.

“Ideja koja traje, koju se nadamo da nećemo zaboraviti, nego ćemo istrajati u tome da se sagradi ovdje jedan objekat koji ćemo nazvati crkvom, a crkva je nešto što je veliko. Nije to objekat koji može neko graditi i sagraditi, crkva je nešto u šta se čovjek ugrađuje. Pokušavali smo evo dvije zadnje decenije da dobijemo saglasnost i pomoć od onih koji treba da nam pomognu da dobijemo mogućnost da ovdje sagradimo objekat, da se ugradimo u taj objekat. Jer već temelje imamo ugrađeno na mučeništvu, na krvoproliću. Imamo sakrivene temelje a opet zbog istih onih koji su ih sakrivali ne možemo da ih otkrijemo”  kazao je protojerej – stavrofor  Saša Janjić.

U ime Odbora za izgradnju crkve Pomirnice govorio je dr Novica Stanić, predsjednik Odbora.

“Nažalost radimo to u godini kada je ova vlast krenula u otimanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve. Rade to na najgrublji način.  Ali je žalosno da se ove jame svi odriču, i vlast i država i stranke koje tvore tu vlast i ideologije i NVO. Još je žalosnije da dobar dio potomaka ujamljenih, ne smije danas ovdje da dođe. Ovo prvi put govorim i ja im ne zamjeram. Teško je nekoga zaposliti ako dođe ovdje, teško je bilo šta ostvariti u ovom društvu ako se dođe ovdje”- rekao je dr Novica Stanić, predsjednik Odbora za izgradnju crkve Pomirnice.

Po crkvenom običaju nakon parastosa prisutni su za pokoj duše nastradalih posluženi panajijom.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG