Naslovna Najnovije vijesti JU Dom starih „Pljevlja“ – Javni rad „Njega starih i odraslih lica“

JU Dom starih „Pljevlja“ – Javni rad „Njega starih i odraslih lica“

0

JU Dom starih „Pljevlja“ 13.04.2019. godine je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje započeo sa realizacijom projekta javnog rada „ Njega starih lica“, koji će trajati četiri mjeseca. Projektom je radno angažovano 8 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koja spadaju u grupu teže zapošljivih lica i to :oni koji traže zaposlenje duže od 12 mjeseci; korisnici materijalnog obezbjeđenja; osobe sa invaliditetom i stariji od 50 godina.

Booking.com

U prvom mjesecu lica zaposlena preko projekta prošla su kroz praktičnu obuku o različitim aspektima njege starih lica. Zaposlene preko projekta na konobukesu uz asistenciju stručnih radnika naše ustanove angažovane na zadacima koji olakšavaju svakodnevno funkcionisanje korisnika, prvenstveno onih kojima je podrška najneophodnija. Učesnice javnog rada obučavaju se za pružanje pomoći I podrške starijim licima u održavanju higijene, pružanje pomoći u održavanju higijene ličnog prostora, pružanje pomoći pri uzimanju hrane, pružanje pomoći i podrške prilikom šetnje ili korišćenja kolica, pružanje pomoći prilikom nabavke lijekova itd. Takođe su upoznate sa radom u svim stepenima podrške starim licima u svakodnevnom funkcionisanju. Nakon završenog javnog rada zaposlena lica će pored stečenog radnog iskustva biti osposobljena za kompletnu brigu o staim licima i na taj način doprinejti deinstitucionalizaciji.

Zaposlene su angažovane na različitim odjeljenjima JU Dom starih “Pljevlja” 8 sati svakog radnog dana.

U prvih mjesec dana realizacije projekta ispunjeni su svi planirani ciljevi. Realizacijom ovog I drugih sličnih projekta JU Dom starih“Pljevlja” u sardnji sa Zavodom za zapošljavanje će nastaviti da učestvuje u ostvarivanju ciljeva od javnog interesa, koji su definisani kroz programe javnih radova.