Naslovna Društvo Jednostavnija procedura za prelazak državne granice

Jednostavnija procedura za prelazak državne granice

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, pripremilo je plan mjera koje će obezbijediti jednostavniju proceduru na graničnim prelazima, kao i punu bezbjednost građana, saopštili su iz tog Vladinog resora.

Kako navode, pored ostalog, nabavljena je specijalistička oprema, a i u kontinuitetu preduzimaju konkretne aktivnosti sa graničnim službama susjednih država, u cilju usaglašavanja prometa i obezbjeđenja veće frekventnosti na graničnim prelazima.

„Postignut je vidan napredak u pogledu uređenosti i opremljenosti graničnih prelaza. Instalirana je dodatna oprema, prvenstveno čitači putnih dokumenata, setovi za provjeru, kompjuteri sa pristupom policijskim bazama podataka i dodatne kontrolne kabine na saobraćajnim trakama koje će ubrzati granične procedure i skratiti vrijeme zadržavanja.

Instaliranjem video-nadzora sa očitavanjem registarskih tablica na graničnim prelazima u znatnoj mjeri je ubrzana kontrola – navode iz MUP-a.

Ipak, kako dodaju, svjesni su da sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima teže omogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja.

„Stoga turisti treba da imaju razumijevanja, budući da je to u interesu njihove bezbjednosti i bezbjednog boravka u Crnoj Gori – kazali su iz MUP-a uz napomenu da je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje su stupile na snagu 31. decembra 2018. godine, MUP prepoznat kao centralni organ i nosilac aktivnosti u procesu integrisanog upravljenja granicom, tekućeg i investicionog održavanja graničnih prelaza i obezbjeđivanja tehničkih i materijalnih resursa predviđenih Šengenskim akcionim planom.

U Crnoj Gori funkcioniše 28 graničnih prelaza, od čega 19 u drumskom saobraćaju, pet u pomorskom, dva u vazdušnom i dva u željezničkom.

Između Crne Gore i susjednih država od 21 graničnog prelaza u drumskom i željezničkom saobraćaju, u funkciji su četiri sa Albanijom, jedan sa Kosovom, šest sa Srbijom, osam sa Bosnom i Hercegovinom i dva sa Republikom Hrvatskom.

Iz MUP-a ističu da preduzimaju i aktivnosti na izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju graničnih prelaza.

U najskorijem periodu očekuju raspisivanje tendera za radove na izgradnji i rekonstrukciji prelaza Ranče, Vraćenovići i Šćepan Polje.

Sa Srbijom planirana je izgradnja dva nova zajednička granična prelaza. Zajednički prelaz Vuča (Crna Gora) – Godovo (Srbija), na putu Rožaje – Tutin, gradiće se u Godovu, a Čemerno (Crna Gora) – Granica (Srbija), na putu Pljevlja – Priboj, gradiće se na području naše države. Njime će se unaprijediti promet robe, kretanje građana i olakšati međunarodni saobraćaj.

Izvor: Analitika