Naslovna Društvo Interesovanje veliko, nemaština još veća

Interesovanje veliko, nemaština još veća

0

U jesen prošle godine obezbijeđena je pomoć od 30 eura za 620 penzionera, a na javni poziv javilo se čak 900

Za pljevaljske penzionere najavljena je jednokratna pomoć u iznosu od 30 eura. Pravo na ovu pomoć u gradu na Breznici imaće penzioneri koji primaju najniže penzije, koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili su opterećeni drugim problemima. Takvu odluku donio je Savez udruženja penzionera Crne Gore, koji i utvrđuje kriterijume za konkurisanje.

Zahtjevi se podnose svakog radnog dana, od 9 do 13 sati, u kancelariji Udruženja penzionera ili u mjesnim udruženjima. Prijavljivanje za ovu novčanu pomoć traje od 21. juna do 7. jula saopšteno je iz pljevaljskog Udruženja penzionera, prema čijim podacima u gradu na Breznici živi više od 6.000 penzionera. Od tog broja 591 prima penziju u iznosu od 125 eura, a dvije trećine penzionera iz Pljevalja prima penzije niže od državnog prosjeka. Za pomenutu pomoć, gotovo svake godine konkuriše blizu hiljadu penzionera, a pomoć se dijeli dva puta godišnje i tokom jedne podjele oko 600 penzionera dobije pomoć. Oni penzioneri koji u prvoj podjeli ne dobiju pomoć čekaju novu raspodjelu. Vrijedi podsjetiti da će za drugo dijeljenje jednokratne pomoći od 30 eura sredstva obezbijediti Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Tako je prošle godine, u jesenjim mjesecima, obezbijeđena pomoć za 620, a na javni poziv se javilo čak 900 penzionera. Očekuje se i ove godine veliko interesovanje za pomoć od 30 eura jer pljevaljski penzioneri jedva preživljavaju sa svojim primanjima.

Iz Demokratske Crne Gore, komentarišući finasijsku situaciju penzionera, poručuju da nema računice koja se može izvesti da se sa prosječnom penzijom u Crnoj Gori mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Dok su penzije mizerno rasle, od 2014. godine, u prosjeku 6 eura rastao je i PDV a sa njim i cijene struje, goriva, hrane, ljekova itd. Promašaji koje je Vlada godinama pravila plaćani su upravo zamrzavanjem visine penzija i povećanjem PDV-a.

Da je stanje alarmantno potvrđuju i veoma česte potrebe penzionera za jednokratnom pomoći koja je simbolična – kaže odbornik Demokrata Dušan Janjušević i ističe da u Pljevljima živi oko 6.000 penzionera, a da od tog broja, samo manji procenat ima pristojnu penzije. Janjušević poručuje da je neodgovornom politikom vlasti većina penzionera dovedena do prosjačkog štapa.

Umjesto da se upravo penzionerima omogući primanje kakvo zaslužuju, oni su svedeni u kategoriju najsiromašnijih slojeva stanovništva. Takav odnos je nedopustiv prema ljudima koji su svoj radni vijek ugradili u razvoj države, izgradnju fabrika i infrastrukture, kulturu, sport…  ističe Janjušević.

Za iole pristojan život potrebna još jedna penzija

Dušan Janjušević ističe da je za iole pristojan život penzionera potrebno još jedno primanje.