Naslovna Vijesti U Sarajevu potpisan protokol o tromeđi: Dogovor Srbije, BiH i Crne Gore

U Sarajevu potpisan protokol o tromeđi: Dogovor Srbije, BiH i Crne Gore

0

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Predstavnici BiH, Srbije i Crne Gore potpisali su danas u Sarajevu Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između triju država, što je ocijenjeno kao zalog za trenutne i buduće generacije – kako bi u skladu s međunarodnim pravom građani mogli slobodno da se kreću.

Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rješavanje regionalnih pitanja.

– Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtijevaju ovakav pristup rješavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u kontekstu zajedničkog rješavanja problema – rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

– Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cijeneći mir kao vrhnusko dostignuće – kazao je Osmanović, ocijenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje nasleđa prošlosti, postizanja pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

– Uvjeren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed, uskoro implementirati i doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa država članica – rekao je Osmanović, prenio  je sarajevski portal Klix.

Pejanović je takođe izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, CG i Srbije.

– Ovo je potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa. Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno da rješavaju ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena, a oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola – kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

Doprinijeće stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći za rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusjedske odnose i saradnju – istakao je Pejanović.

Na pitanje koje su sporne tačke na granici BiH i Srbije, Osmanović je kazao da su to četiri tačke, i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd – Bar i Opština Priboj.

Stav BiH je da se prvo potpiše sporazum o granici, a da nakon toga pristupimo eventualnim intervencijama i rješavanja spornih pitanja – rekao je Osmanović.

Izvor: (Telegraf.rs/Tanjug)

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG