Naslovna Najnovije vijesti Projekat – Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez...

Projekat – Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije

1

Radionice u NVU „ Zračak Nade“ na temu ljudskih prava i diskriminacije

U prostroijama NVU „ Zračak Nade“, u srijedu  29. Maja  djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi drugari volonteri iz osnovnih i srednjih škola učestvovali su u radionici na temu ljudskih prava i diskriminacije. Radionica se realizuje u okviru projekta „ Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije“ koji sprovodi NVU „Djeca Crne Gore “ iz Podgorice.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Radionicu je vodila profesorica razredne nastave Mila Marjanović.

Na početku radionice učesnicima je predstavljen projekat, a zatim se diskutovalo o poštovanju dječijih prava, sa naglaskom na ostvarenje prava djece sa smetnjama u razvoju. Djeca sa smetnjama u razvoju i volonteri su diskutovali o Konvenciji o pravima djeteta, o tome koja se prava najčešće krše u zajednici i zašto, kako mogu da zahtijevaju i brane svoja prava i kome se dijete može obratiti ukoliko smatra da su njegova prava ili prava nekog drugog djeteta ozbiljno povrijeđena.

Radionica je imala za cilj da djeca sa smetnjama u razvoju i volonteri prošire svoje znanje o ljudskim pravima,o pravima djece, o tome kako da reaguju ako smatraju da su prepoznali bilo koji oblik diskriminacije ili su izloženi nekom vidu diskriminacije, o značaju smanjenja predrasuda prema njima i sl.

Na kraju radionice učesnici su svojim radovima predstavili prava koja su njima u ovom trenutku najvažnija: pravo na porodicu, pravo na obrazovanje, pravo na liječenje i pravo na igru i druženje.

1 KOMENTAR

  1. Odlicno!
    Ali isto to treba da se odrzi u vezi i ostale pomladinom koja je stalno diskrimisans prilikom skolovanja a narocito kod zaposljavana. Svi to znamo ali kamufliramo skretanjem na druge teme.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.