Naslovna Vijesti Društvo Poziv na proslavu slave u Manastiru Dubočica

Poziv na proslavu slave u Manastiru Dubočica

0

Hramovna slava Manastira u Dubočici proslaviće se, 22. maja ove godine, na ljetnjeg Svetog Nikolu, kome je posvećena manastirska crkva, a koja ove godine puni 454 godine od ponovne izgradnje. U spomen prenosa moštiju svetog oca Nikole iz grada Mira u Likiji u Bari u Italiji, koji je u to vrijeme bio pod pravoslavnim patrijarhom, taj dan slavi se i čudo sv. Nikole nad kraljem srpskim Stefanom Dečanskim, kome je svetitelj povratio vid.

Svetu arhijeresku liturgiju, koja počinje u 9 sati, služiće episkop mileševski Atanasije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve. Toga dana proslavlja se spomen na čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Pećke, koju je po predanju slikao Sveti apostol i jevanđelist Luka, u Getsimaniji, kraj groba Presvete Bogorodice 48. godine. U Carigradu je čudotvorna ikona bila od 460. do 898. godine, kada je poslata na Krim kada je počelo krštavanje ruskog naroda. Oko 989. godine ikona se nalazila u Velikom Novgorodu, odakle je prenijeta u Nikeju. Od carigradskog patrijarha na blagoslov je dobio Sv. Sava Srpski kada se hirotonisao i donio je u Srbiju, kada je smeštena u patrijaršiju u Peći i odd tada je ova svetinja dobila naziv Pećka Bogorodica.

Manastir u Dubočici je omiljen kod vjernika jer je u njemu služio Sveti Vasilije ostroški, narod smatra da otići tri puta u Dubičicu isto je kao otići jednom pod Ostrog. Izgradnjom termoelektrane i akumulacije Otilovići, od 1978. do 1983. godine, Manastir je premješten na današnju lokaciju. Uz proslavu hramovne slave Manstira, tradicionalni sabori se održavaju za praznike Svetog Vasilija Ostroškog, Svetih apostola Petra i Pavla (Petrovdanu) i Pokrovu Presvete Bogorodice.

Izvor:Pljevaljske novine

M.Lučić učesnica programa “Informacije bez prepreka “koji finansira ZZZ CG

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.