Naslovna Vijesti Društvo Poražavajući podatak – Sve više pijanih Pljevljaka bije žene, djecu i roditelje

Poražavajući podatak – Sve više pijanih Pljevljaka bije žene, djecu i roditelje

0

Za prvih pet mejseci ove godine registrovano evidentirano je da je enormno porastao broj nasilnika u porodici. Podatak da je samo za prvih pet mjeseci registrovano više nasilnika nego ukupno prošle godine je više nego poražavajući. Nasilnici su uglavnom pijani muškarci, a žrtve su uglanom žene,djeca ili stari i nemoćni roditelji.  

Samo u prvoj polovini maja registrovan je jedan prekršaj iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i podnešena je jedna prekršajna prijava protiv jednog lica. Iz ove oblasti registrovana su i dva krivična djela Nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i protiv dva lica podnešene su dvije krivične prijave. Oba lica su lišena slobode i po rješenju nadležnog tužioca određeno im je zadržavanje do 72 sata.

Policija ima značajnu ulogu u primjeni i sprovođenju odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, počev od podnošenja krivičnih i prekršajnih prijava, izricanja naredbe učiniocu nasilja o udaljenju, zabrani vraćanja u stan ili drugi prostor za stanovanje pa do izvršenja zaštitinih mjera izrečenih prije i tokom sudskog postupka, kao i praćenja poštovanja izvršenja mjere od strane počinioca.

-S tim u vezi, ističemo da je analizom statističkih podataka uočen porast nasilja u porodici u toku 2019.godine u odnosu na prethodu godinu, kao i da se nasilje češće kvalifikuje kao prekršaj, a rjeđe kao krivično djelo. U periodu od januara do maja 2019.godine u dežurnu službu CB Pljevlja podnešene su 52 prijave nasilja u porodici, od čega je u devet slučajeva podnešena krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, a u 24 slučaja podnešena je prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sprečavanju od nasilja u porodici. Tokom cijele 2018.godine registrovano je osam krivičnih djela i 24 prekršaja.  U preko 95% slučajeva izvršioci nasilja su muškarci, a žrtve su žene, djeca ili roditelji, saopšteno je iz Centra bezbjednosti Pljevlja.

Tokom 2019.godine lišeno je slobode 20 lica po ovom osnovu, a četiri lica su zadržana od strane tužioca. Prekomjerna upotreba alkohola je glavni uzrok porasta nasilja u porodici u Pljevljima.

Sve više pijanih vozača

 Službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Pljevlja su u prvoj polovini maja registrovali četiri saobraćajne nezgode, od čega su tri sa materijalnom štetom i jednu sa povređenim licem. Podnešeno je 28 prekršajnih prijava, izdali 192 naloga za naplatu novčane kazne, oduzeli 15 vozačkih dozvola, lišili slobode 12 lica zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Nije bilo registrovanih krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Posebno ističemo da je i dalje izražena pojava upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Identifikovana su 23 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od čega su 22 sankcionisana, a od 1 lica je izuzeta krv radi dalje analize. Od ukupnog broja alkotestiranih vozača  dva su  mlada vozača – vozača početnika.

-Ističemo da nije bilo vozača koji su upravljali motornim vozilom u koncentraciji alkohola većoj od dva promila, te da je u koncentraciji od jedan do dva promila registrovano sedam vozača, da je alkotestiranje odbilo pet vozača, a da je u koncentraciji od 0,5 do jednog promila registrovano pet vozača odnosno u koncentraciji od 0,3-0,5 promila pet vozača.

Povodom obilježavanja globalne nedelje bezbjednosti u saobraćaju koja se ove godine obilježava pod sloganom “Spasimo živote” CB Pljevlja je od 06.  do 12. maja, pored drugih planskih aktivnosti, dijelio flajere vozačima kao vid preventivnog djelovanja, a sve u cilju poboljšanja nivoa bezbjednosti saobraćaja i podizanja saobraćajne kulture kod učesnika u saobraćaju.

Akcija na suzbijanju prosjačenja

Za vrijeme vaskršnjih i prvomajskih praznika policijski službenici CB Pljevlja u saradnji sa službenicima Centra za socijalni rad i komunalnom policijom izveli su preventivno-represivne mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja socio-patološke pojave prosjačenja. Kontrolisano je šest lica, obavljen je razgovor sa njima i upozoreni su na zakonske posljedice ukoliko se zateknu u prosjačenju.

Deset prekršajnih prijava

Iz Centra bezbjednosti Pljevlja registrovano je ukupno 10 prekršaja. Pored  prekršaja iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici registrovano je pet prekršaja iz oblasti Javnog reda i mira  I podnešeno je  per prekršajnih prijava protiv sedam lica.  Registrovana su i dva prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga – podnešene su dvije prekršajne prijave protiv dva lica, a ukupno je zaplijenjeno 10,8 grama opojne droge marihuane. Registrovan je po jedan prekršaj iz Zakona o oružju i jedan prekršaj iz Zakona o ličnoj karti.

Četiri krivična djela

U prvoj polovini maja ukupno su registrovana četiri krivična djela, podnešene su četiri krivične prijave protiv tri lica. Nije bilo registrovanih tzv. teških krivičnih djela. Pored pomenuta dva krivična djela iz oblasti nasilja u porodici registrovana su dva krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta.