Naslovna Najnovije vijesti JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH: Svi znate pjesmu „Žute dunje“ ali ne znate kako...

JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH: Svi znate pjesmu „Žute dunje“ ali ne znate kako je nastala

0

Malo ko zna da je Goran Bregović autor pjesme koju izodiou Davorin Popović pod nazivom „Žute dunje“

Naime u okviru muzike za film „Kuduz“ koju je pripremio Bregović, legendarni i nikikad neprevaziđeni frontmen Indexa, je otpjevao obradu stare sevdalinke „Voljelo se dvoje mladih“ koja je pod imenom “Žute dunje” objavljena kao dio soundtracka za film “Kuduz”.

Booking.com

Legendarni novinar Pavle Pavlović napisao je kako je nastala pjesma „Žute dunje“

„Kad čujem ono: “Voljelo se dvoje mladih šest mjeseci, godinu…” i plakao bih i smijao se. Posljednjim atomima snage najčešće uspijevam u ovom drugom. Sjetim se tada kako su se snimale te legendarne Žute dunje. Goran Bregović, autor pjesme, već je gubio živce a pjevač Davorin Popović bio je ljut kao ris. Nakon desetak ponavljanja, istrčao je iz tonskog studija i, onako po sarajevski, naredi Bregi da briše iz vidokruga. Poslije cigarete smirenja, Pimpek se vratio pred mikrofon i u cugu otpjevao ono što nas već više od dvije decenije prikuje dok oduševljeno slušamo majstora glasa. Kada je izašao iz studija samo je, onako u prolazu, dobacio kompozitoru: – Mali, tako se to radi…“

„Osmijeh na legendarni sarajevski mangupluk polagano zamre kada se prisjetim koliko je dobrih ljudi, što su bili vezani uz Žute dunje već zauvijek otišlo. Kako godine teku, raja polagano zaboravlja da je ta pjesma vezana za film Kuduz (tur. besnilo) Ademira Kenovića. Kao i pjesma, i film je bio izuzetni plod rascvjetale predratne sarajevske kulture“ napisao je Pavle Pavlović.

Staru, gotovo zaboravljenu sevdalinku „Voljelo se dvoje mladih“ izvodio je Himzo Polovina, i pjesma se nalazi na albumu „Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine“ koji je objavljen na početku sedamdesetih godina.

Zahvaljujući Himzu Polovini mnoge zaboravljene pjesme su ostale zabilježene za sva vremena, među njima je svakako i sevdalinka „Voljelo se dvoje mladih“

Tekst i muzika za „Voljelo se dvoje mladih“ su nešto drugačiji u odnosu na „Žute dunje“ pa možete uporediti

Buka/pvporal.