Naslovna Kultura IZLOŽBA “ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE”

IZLOŽBA “ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE”

0

Povodom Međunarodnog dana i noći muzeja u centralnom izložbenom prostoru Doma kulture otvorena je izložba pod nazivom “ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE” posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu u poslednjih pet godina.

?

Izložbu je otvorio Mervan Avdović, potpredsjednik opštine, koji je rekao da Risan predstavlja veliku arheološku riznicu koja se postepeno otkriva čime iz godine u godinu intrigira naučnike koji mu se iznova vraćaju.

Po riječima autora izložbe dr Dejana Gazivode, arheologa, višedecenijska arheološka istraživanja u Risnu realizovana saradnjom Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Varšavskog univerziteta kroz međunarodni projekat “Risinium prijestonica kraljice Teute” do sada su dala veoma značajne rezultate.

– Risan je u antičkom vremenu bio veliki trgovački centar. Poslednjih pet godina arheološki radovi su vršeni na tri lokaliteta : Carine 6, Carine 8 i brdu Gradina gdje smo pronašli preko 7.000 fragmenata materijala i 1.000 inventarskih jedinica – kazao je Gazivoda.

Organizator izložbe je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i JU Zavičajni muzej Pljevlja na kojoj je predstavljeno dvadeset informativnih panoa i pedeset inventarskih jedinica izdvojenih iz pokretnog arheološkog fonda.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG