Naslovna Vijesti Biznis Drugi blok će se graditi u Pljevljima ali neće imati 250 megavata...

Drugi blok će se graditi u Pljevljima ali neće imati 250 megavata i neće raditi samo na ugalj

0

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da vjeruje da će, i pored činjenica da Elektroprivredi nije prioritet gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, do realizacije tog projekta doći. 

Na pitanje portala Standard da li će drugi blok biti građen uz modifikovanje prethodnih uslova, Sekulić je istakla da vjeruje da hoće,

-Prvo jako je važno da kompletan elektro-energetski sistem u Pljevljima bude vitalan i funkcionalan i da doprinosi elektro-energetskom sistemu Crne Gore, ali to ne znači da drugi blok treba biti građen po svaku cijenu na način kako je to bilo prevashodno planirano. Tu govorim i o kapacitetu i o gorivu
, kazala je Sekulić.


Prema njenim riječima u prethodnom periodu Vlada je radila na sagledavanju svih mogućih varijanti za drugi blok, ali još uvijek nijesu stigli do optimalnog rješenja. 

-Ja vjerujem da će se drugi blok graditi, ali ne vjerujem da će se graditi od 250 megavata i da će se graditi čisto na lignit. Smatram da su te tehnologije nešto što u ovom trenutku ne može naći finansiranje respektabilnih institucija, a da sa druge strane moramo sagledati i mogućnost korišćenja biomase. Tehnički govoreći u slučaju produženja vijeka prvom bloku dolazimo do situacije da imamo jedan blok koji će biti izvorno na lignit i to moramo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke, objasnila je Sekulić.

Ipak, ona dodaje će se obezbijiditi 20 do 30 godina životnog vijeka termo-energetskom kompleksu u Pljevljima.


-To produžava vijek i Rudnika uglja, kao i nastvak funkcionisanja Termoelektrane. Takođe, moramo utvrditi da li ima dovoljno rezervi za prvi i drugi blok, kao i mogućnost korišćenja bio mase. Moram da napomenem da ovih dana očekujemo i raspisivanje tendera za izvođenje radova kompletne ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE i toplifikacije Pljevalja, zaključila je Sekulić.

Izvor:Portal Standard

Marina Soković učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finasira ZZZ CG


POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.