Naslovna Najnovije vijesti Bojović – U pljevaljskoj bolnici na velikom broju odjeljenja ne postoje osnovni...

Bojović – U pljevaljskoj bolnici na velikom broju odjeljenja ne postoje osnovni uslovi za rad i pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite

2

Saopštenje za javnost

Pozivam ministra zdravlja Кenana Hrapovića da pod hitno, dakle bez odlaganja, pristupi rješavanju gorućeg problema nepostojanja dovoljnog broja ljekara specijalista na odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo u pljevaljskoj bolnici. Poznato je da je na odjeljenju za ginekologiju potrebno da svakog dana u godini budu prisutna bar dva ginekologa, što je u nemoguće obezbijediti u situaciji kada su na ovom odjeljenju u bolnici u Pljevljima stalno zaposlena samo njih dvojica. Problem nedostatka kadra postoji i na drugim odjeljenjima, imajući u vidu da u Opštoj bolnici u Pljevljima radi samo jedan ortoped, samo jedan anesteziolog, samo jedan očni ljekar i samo jedan psihijatar. Кritično je posebno na ortopediji i na neurologiji. Na svim ostalim odjeljenjima kadrovska situacija je na minimumu. Dakle, dovedeni smo u situaciju da u pljevaljskoj bolnici na velikom broju odjeljenja ne postoje osnovni uslovi za rad i pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Ovaj problem se nije pojavio odjednom niti je iznenada eskalirao. Ovaj problem je direktna posledica višegodišnjeg zapostavljanja, nebrige i nemara državne vlasti, tj. Ministarstva zdravlja Crne Gore. Centralna vlast u Podgorici je u kontinuitetu ignorisala ova pitanja, bez obzira što su se ona u više navrata otvarala, sve dok nismo došli u poražavajuću situaciju u kojoj su žene i buduće majke iz Pljevalja sada prinuđene da idu da se porađaju u Bijelom Polju.

Činjenica je da su doktori specijalisti koji rade u ovakvim uslovima u pljevaljskoj bolnici izloženi velikom opterećenju, preuzimaju veliku odgovornost i visok rizik jer vrlo često ne postoje propisani uslovi za odgovarajuću medicinsku intervenciju. Nivo zdravstvene zaštite u pljevaljskoj bolnici je iz godine u godinu sve niži, dok se doktori ničim ne stimulišu da ostanu u Pljevljima, polazeći od osnovne plate koja je mizerna u odnosu na obim posla i odgovornost, pa sve do nerješavanja stambenog pitanja.

Postavlja se pitanje od kada je ministar Hrapović upoznat sa ovim stanjem i problemima u pljevaljskoj bolnici i šta je preduzeo da ih riješi. Trenutno stanje stvari govori da nije preduzeo ništa. Odnos državne vlasti prema problemima koji postoje u pljevaljskoj bolnici samo su primjer i slika ukupnog odnosa vlade Crne Gore prema Pljevljima. Ovaj odnos se svodi na zapostavljanje i ignorisanje osnovnih potreba i temeljnih prava građana Pljevalja uz obavezno zamajavanje Pljevljaka.

Tačno je da je na čitavom prostoru sjevera Crne Gore sve je veći problem sa nedostatkom stručnog medicinskog kadra, posebno ljekara specijalista, ali je u Pljevljima situacija najdramatičnija, što govore i podaci u značajno većem broju specijalista koji rade recimo u bolnicama u Bijelom Polju ili u Beranama, u odnosu na pljevaljsku bolnicu. Ako uzmemo u obzir broj ljekara specijalista u opštinama na sjeveru koji je poslednjih deset godina otišao i tom broju dodamo ljekare koji planiraju da u najskorije vrijeme odu i napuste bolnice u kojima rade, projekcija stanja u zdravstvu na sjeveru Crne Gore govori da će ono biti zastrašujuće teško ako se nešto sistemski ne promjeni, ako se ne dese promjene u vrhu državne vlasti i na nivou državne politike.

Ako u Vladi i Ministarstvu zdravlja misle da će se prikriti ili bar zamagliti dramatično teško stanje u pljevaljskoj bolnici, posebno kada je u pitanju nedostatak ljekara specijalista, time što će se jednom u tri godine za pljevaljsku bolnicu obezbijediti neki novi aparat, grdno se varaju, jer problem je upravo u tome što više nema ko da radi sa novom aparaturom.

Stanje u pljevaljskom zdravstvu je bez dileme jedan od ključnih razloga zbog kojeg mladi ljudi masovno odlaze iz ove sredine. Radi ukupne slike stanja, potrebno je navesti da ni pljevaljski sportisti ne mogu da obave sistematski pregled u pljevaljskom Domu zdravlja, pa ili igraju utakmice bez obavljenog pregleda ili ih roditelji vode u druge gradove gdje im o svom trošku plaćaju sistematske preglede.

Dovoljno je samo da nastupe problemi i nastane stanje kakvo je proizvedeno u pljevaljskoj bolnici, pa da svaka vlada, koja je do toga dovela, u demokratskoj i uređenoj državi bude automatski smijenjena.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i odbornik u SO Pljevlja

2 KOMENTARA

  1. Bolnica je odavno zrela za zarvaranje.Čast izuzetcima,al opsti je javasluk i neodgovornost….Doktor nije ni operisao pacinenta,kuci ga otpustio a u otpusnoj listi pise da je operisan i postoperativni tok prosao uredno 🙂 Da nije smijesno bilo bi zalosno….Niko ne snosi nikakvu odgovornost…Ginekolozima iz Bijelog polja se stanje pacikentkinja prezentuje viberom….uzas…

  2. U pljevljskoj bolnici je na svakom odjelenju haotično stanje,nije samo na ginekologiji.Nista nije bolje ni na internom,hirurgiji…Jedino je na pedijatriji stanje sredjeno,vjerovatno i tu zbog malog obima posla…
    Što se tiče gimekologije ovo stanje je napravljeno svjesno…
    Poslednje dvije specijalizacije iz ginekologije i akuserstva su dodijeljene doktorkama iz Berana koje nikada nece doci da rade u Pljevlja….trgovina specijalizacijama…..

Comments are closed.