Naslovna Kultura Ambasadorka SAD pokazala interesovanje Zavičajni muzej Pljevlja

Ambasadorka SAD pokazala interesovanje Zavičajni muzej Pljevlja

0

U sklopu posjete Pljevljima organizovane povodom obilježavanja desete godišnjice Američkog ugla u našem gradu, Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, NJ.E. Džudi Razjing Rajnke, posjetila je i Zavičajni muzej u Pljevljima.

Zavičajni muzej je u svojim novim prostorijama predstavio dio najvrijednijih eksponata iz arheološke zbirke. Želio se prikazati kontinuitet fizičkog i duhovnog prisustva čovjeka u pljevaljskom kraju – od paleolita do antičkog perioda. Okosnicu izložbe predstavljali su nalazi sa antičkog lokaliteta „Municipim S…“, koji su imali za cilj da osvijetle svakodnevnicu ovog rimskog grada municipalnog statusa. Dok ukrašeno posuđe, kamene i keramičke urne govore o umijeći lokalnih majstora u izradi keramičkih sudova i razvijenom klesarskom zanatu, bogat nalaz antičkog stakla svjedoči o brojnom trgovačkim vezama koje je „Municipim S…“ održavao sa udaljenim krajevima Rimskog carstva. Na izložbi je prikazan filigranski izrađen zlatni, srebrni i bronzani nakit, a posebnu pažnju i neskriveno zadovoljstvo izazvalo je izlaganje diatrete – koja je odraz vrhunca staklarske vještine u antici i jedan od rijetkih u potpunosti sačuvanih luksuznih pehara iz rimske epohe.

U timu Ambasade SAD koji je posjetio Zavičajni muzej bili su Džef Adler, savjetnik za kulturu i medije u Ambasadi SAD, kao i službenica Ambasade Milena Janketić. U toku posjete razgovaralo se i o mogućnostima koje bi Ambasada SAD, kroz različite programe, mogla da ponudi na polju zaštite i promocije kulturne baštine Pljevalja.

Ovo je bila prva posjeta nekog od visokih stranih diplomata Zavičajnom muzeju. Osim po izuzetnoj širini interesovanja koje je NJ.E. Džudi Razjing Rajnke pokazala za kulturnu baštinu i ukupnu prošlost Pljevalja, posjeta će ostati upamćena i po neposrednom i srdačnom odnosu koji je Ambasadorka SAD pokazala prema svakom od radnika Zavičajnog muzeja.

Izvor: Zavičajni muzej Pljevlja

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG