Naslovna Kultura Održano veče ćirilice u Pljevljima

Održano veče ćirilice u Pljevljima

0

Večeras je u Domu vojske Crne Gore u Pljevljima u organizaciji Matice srpske – društva članova u Crnoj Gori održano „Veče ćirilice“.

Raznovrstan program koji je trajao nepuna dva sata vodili su mr Jelena Gazdić i mr Bojan Strunjaš.

Na samom početku večeri prisutnima se obratio Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije koji je održao uvodnu besjedu.

Prof. dr. Jelica Stojanović, predsjednica Matice srpske – društva članova u Crnoj Gori, govorila je na temu „Naša ćirilica“.

Plakete pljevaljskim ustanovama i firmama koje njeguju i baštine ćirilično pismo i književnicima iz našeg grada koji su objavljivali svoja djela na ćiriličnom pismu, uručili su čelni ljudi Matice srpske, doc. dr Draga Bojović i prof. dr Drago Perović.

Dr. Ratko Cupara i Milan Bajčeta su se u ime nagrađenih zahvalili predsjednici i glavnom pregaocu Matice srpske prof. dr Jelici Stojanović.

U programu su učestvovali i recitatori Mališa Vukašinović, učenik sedmog razreda OŠ „Mataruge“ i gimnazijalka Sofija Savić, prvakinja u recitatorstvu na opštinskom takmičenju.

Svoje stihove su govorili pjesnici Radoslav Bato Đurković, Radinko Krulanović i Rajko Palibrk a guslama se predstavio naš proslavljeni narodni guslar Vaso Đondović, dvostruki šampion gusala koji je guslao pjesmu „Ćirilica“ , Slavka Peroševića.

Na kraju večeri usledilo je zajedničko slikanje svih nagrađenih i koktel u holu Doma vojske koji je priredila Matica srpska.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG