Naslovna Vijesti Društvo Zapošljavanje mladih

Zapošljavanje mladih

0

Prema zvaničnim podacima ZZZ u CG na današnji dan ukupno je 38083 nezaposlena lica.Stopa nezaposlenosti je 16,41% a u periodu od januara do polovine ovog mjeseca ukupno je bilo 8737 slobodnih radnih mjesta.
10-og ovog mjeseca na evidenciji ZZZ prema navodima savjetnika zavoda za statistiku Darka Kuzmanovića među građanima nalazilo se 4924 visokoškolca od toga 43% do 30 godina starosti,49%od 30-50 godina i oko 8% visokoškolaca je starosti preko 50 godina pišu Dnevne novine.


S druge strane prema podacima poreske uprave u 2017.godine bilo registrovano 1632 preduzetnika koja imaju ispod 35 godina starosti.Istovremeno kako za Dnevne novine navode iz stručne službe Privredne komore broj malih i srednjih preduzeća u 2017.godini gdje je bar jedan od vlasnika ispod 35 godina starosti bilo je 4795 i zapošljavali su 19372 radnika.
Mladi čine 17,4% ukupnog broja preduzetnika a u ukupnom broju mikro malih i srednjih preduzeća participiraju u vlasničkoj strukturi sa 24,7% napominju iz privredne komore.
Rezultati istraživanja pokazuju da je preduzetnički poziv popularan među mladima u Crnoj Gori više od 60 % mladih bi radilo prije za sebe nego za poslodavca 75% njih smatra da je pokretanje sopstvenog biznisa rizično. Što se odabira sektora tiče uglavnom se opredjeljuju za AT turizami neke druge vrste usluga. Prema njihovim riječima kvalitetnih biznis ideja je među mladima mnogo ipak u njihovoj realizaciji nalaze na brojne prepreke.Često je problem u administrativnim barijerama i nametima koja ih čekaju po osnivanju preduzeća. U organizaciji unije maldih preduzetnika prije četiri dana u našem gradu održana je inforadionica o preduzetništvu na kojoj je prisustvovao veliki broj mladih.
Cilj je informisanje, motivisanje i pružanje podrške pri samozapošljavanju mladih ljudi. Tokom maja i juna mladi ce imati priliku da provedu jedan dan u preduzecu izabranog mentora.
Poleksić Nada učesnica projekta
,,Inforamcije bez prepreka“ koji finansira
ZZZ CG