Naslovna Vijesti Društvo Uklonjene divlje deponije u gradu

Uklonjene divlje deponije u gradu

0

U naselju C i Ibarskoj ulici prije desetak dana snimili smo nekoliko divljih deponija. Radnici „Čistoće“ su ih uklonili i sada je na sugrađanima koliko će ispoštovati tuđi rad i biti odgovorni.

Biti savjesan i odgovoran građanin, znači poštovati i sebe i druge, ali i životni i radni prostor. Ukoliko bi se svi ovako ponašali mnogi problemi bi nestali. Ovaj put konkretno mislimo na očuvanje životnog prostora. Nažalost, uvjek se nađu nesavjesni građani koji samo svoje neposredno okruženje smatraju životnim prostorom. Sve ono što im je suvišno u tom prostoru izbacuju pored prvog kontejnera ili gdje im je najlakše. Jedna odložena hrpa pruća, građevinskog materijala, kabastog ili baštenskog otpada je plodno tlo za nastanak divlje deponije. Na to dolazi jedna, druga pa bezbroj kesa kućnog otpada i to je ono što nanose ekonomsku, ekološku i ambijentalnu štetu. Prije desetak dana ovakva smetljišta snimili smo u naselju C i Ibarskoj ulici. U saradnji DOO „Čistoća“, Komunalne policije i nadležnog sekretarijata ove deponije su očišćene. Sada to izgleda pristojno. Ukoliko građani budu uvidjeli gdje su griješili i budu poštovali program odvoza građevinskog i kabastog otpada, koje je dostavila „Čistoća“ svim mjesnim zajednicama, divljih deponija i smetljišta nebi smo imali.

Međutim, ovakav primjer demantuje naše želje. Opasan elektro otpad se odlaže nadomak rijeke i ublizini stambenih objekata.

Pooštren je i nadzor komunalnih policajaca, na onim lokacijama koje su najčešće devastirane, a to znači da će primjenjivati i kaznene odredbe za počinioce, koje su za pojedince 150 a za pravna lica 300 evra.

Sugrađani treba da znaju da svako dodatno čišćenje smetljišta i divljih deponija je izdatak opštine iz budžeta a to je na teret svih poreskih obveznika. Izdvojeni novac bi mogao biti iskorišten u druge svrhe.

Izvor:RTPV

M.Lučić učesnica projekta “Informacije bez prepreka”koji finansira ZZZ CG