Naslovna Vijesti Društvo Porušena kuća u kojoj je rođen patrijarh Varnava

Porušena kuća u kojoj je rođen patrijarh Varnava

0

Ovaj objekat se ne nalazi na spisku starih objekata koje je trebalo srušiti. Lokalnu upravu po ovom pitanju niko nije kontaktirao i mi smo za rušenje saznali sa društvenih mreža, kazala je Mira Čolović

– U Pljevljima je juče srušena kuća u kojoj je 1880. godine rođen patrijarh srpski Varnava Rosić. Vijest o rušenju kuće brzo se proširila na društvenim mrežama, a veliki broj Pljevljaka osudio je ovaj čin bez obzira na to što se kuća nalazila u lošem stanju i što je privatno vlasništvo. Najviše kritika je upućivano na račun lokalne uprave koja nije ništa uradila da kuća bude zaštićena kao kulturno dobro. Građani su u svojim komentarima upućivali kritike lokalnoj upravi i zbog činjenice da Trg patrijarha Varnave već više od jedne decenije čeka rekonstrukciju. U lokalnoj upravi su nam kazali da nijesu bili upoznati sa rušenjem.

– Ovaj objekat se na nalazi na spisku starih objekata koje je trebalo srušiti. Lokalnu upravu po ovom pitanju niko nije kontaktirao i mi smo za rušenje saznali sa društvenih mreža – kazala je za „Dan” sekretarka za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Mira Čolović uz pojašnjenje da vlasnici objekta nijesu morali da se obraćaju lokalnoj upravi za rušenje.

Iz opozicione Nove srpske demokratije saopštili su da se radi o najjasnijem primjeru koji pokazuje antisrpsku politiku u Crnoj Gori.

– U Crnoj Gori se nastavlja sa antisrpskom politikom. Nije bitno čije je trenutno vlasništvo bila kuća u kojoj se rodio patrijarh Varnava Rosić, već se postavlja pitanje zbog čega taj objekat nije zaštićen od rušenj. Taj posao je trebalo da urade predstavnici državnih ustanova zaduženih za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika. Nažalost, kuća je srušena i nastavilo se sa politikom koja insistira na rušenju krstionice na Miholjskoj Prevlaci i rušenju crkve na Rumiji – kazao je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić uz napomenu da je porušena kuća u kojoj je rođen ne jedan od najvećih Pljevljaka, već najveći Pljevljak.

– Neke sredine, odnosno gradovi, ponose se što su se u njima rodili kraljevi i carevi, a mi Pljevljaci se ponosimo činjenicom što se kod nas rodio jedan od najvećih srpskih patrijarha – naglasio je Lekić i i poručio da nije dobro što je srušena patrijarhova kuća.

Lekić je istakao da mu je ipak jasno da vlasti u Crnoj Gori ne žele da štite ni mjesta i ni objekte koji su značajni za srpski narod i srpsku kulturu.

– Aktuelna vlast se nudi da pomogne navodno obnovu katedrale u Parizu, a po Crnoj Gori ruši ili prijeti da će da sruši svetinje Srpske pravoslavne crkve – kazao je Lekić.

Na pitanje „Dana” upućeno Ministarstvu održivog razvoja i turizma – da li su upoznati sa rušenjem kuće patrijarha Varnave i da li je ispoštovana zakonska procedura, iz tog resora do kraja radnog vremena nijesmo dobili odgovore.

Stradao tokom Konkordatske krize

Patrijarh Varnava Rosić, kome je svetovno ime bilo Petar, rođen je 1880. godine u Pljevljima, od oca Đorđija i majke Krsmane, rođene Pejatović. Nakon izbora za srpskog patrijarha 1930. godine, Varnava započinje veliki posao na jačanju ustrojstva crkve, a po mnogim istoričarima bio je najuspješniji jerarh Srpske crkve poslije Svetog Save. U njegovo vrijeme donijet je Ustav Srpske pravoslavne crkve, izgrađena današnja zgrada Patrijaršije, započeta izgradnja Hrama Svetog Save na Vračaru, obnovljene mnoge crkve, a mnogo je urađeno na školovanju i podmlađivanju sveštenstva. Patrijarh Varnava je postradao tokom tzv. Konkordatske krizi 1937. godine. Vjeruje se da je otrovan, a nakon njegove smrti 24. jula 1937. godine, na neobičan način, po dolasku u Beograd, preminula su i njegova dva brata Aleksa i Uroš. Za patrijarha Varnavu se vjeruje, i pored činjenice da zvanično nije kanonizovan, da je svet jer je postradao kako bi odbranio Srpsku pravoslavnu crkvu i spriječio potpisivanje Konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije.

Izvor Dan