Naslovna Kultura Nagrada „Svitanje“ za 2019. godinu ide Suzani Mazalica i Božici Grujičić

Nagrada „Svitanje“ za 2019. godinu ide Suzani Mazalica i Božici Grujičić

0

Javna ustanova Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić , ustanovila je nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih koja nosi naziv po istoimenom romanu Milke Bajić Poderegin. Nagradom se želi podstaći stvaralačko nastojanje mladih naraštaja, kao i ljubav prema knjizi i čitanju kod šire populacije u pljevaljskom kraju. Ovim se istovremeno iskazuje posebna briga o djelu Milke Bajić Poderegin kao važnom dijelu duhovnog nasleđa Pljevalja.

Na Konkurs za nagradu ,,Svitanje“ za literarno stvaralaštvo mladih, prispjelo je 28 radova od 14 autora.

Pravo učešća na konkurs imali su mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije: mlađi uzrast do 16 godina i stariji uzrast od 16 do 26 godina, sa proznim radovima koji nijesu ranije nigdje objavljivani.

Stručni žiri  u sastavu: Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević članovi/ce, donio je Odluku da se  dodijele  prve nagrade u obje kategorije predviđene Konkursom.

Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je Suzana Mazalica (14 godina) učenica IX razreda OŠ ,,Salko Aljković“ za priču ,,Božićna patka“.

Za stariji uzrast prvu nagradu  dobila je Božica Grujičić (21 godina)  studentkinja Filozofskog fakulteta u Nikšiću, za priču ,,Božija sahrana“.

Svečano uručenje novčane nagrade, diplome i knjige ,,Sabrani radovi“ Stevana Samardžića, dobitnicam  če biti  uručene 23. aprila na ,,Svjetski  dan knjige i autorskih prava“. Tim povodom Biblioteka će prirediti književno veče na kom ćemo predstaviti knjigu ,,Dokleanka“ autora Dejana Vukovića. O knjizi će govoriti  književnik, prof.  Borislav Jovanović. 

Nagrađeni  radovi  biće objavljeni na našem sajtu kao i u ,,Ljetopisu“  Biblioteke. Na ovaj način Biblioteka pruža veliku podršku mladima da se bave pisanjem.