Naslovna Vijesti Društvo Mrijest škobalja u Voloderu

Mrijest škobalja u Voloderu

0

Voloder je predhodnih dana bio pod budnim okom pažnje ribočivara zbog mrijesta škobalja koji je, usled idealnih uslova koje pruža ova planinska rijeka – čiste i nezagađene vode i idealne temperature od šest do osam stepeni, u privukla je škobalje Ćehotine.

Snimke koje gledate nastali su prije nekoliko dana na Voloderu. Naš prijatelj koji nam je poslao snimke zamolio nas je na strpljenje, dok se mrijest ne završi. Naravno da mu dugujemo veliku zahvalnost ne samo zbog ovih snimaka već zbog velikog broja fotografija i snimaka koje ranije poslao našem portalu.

Predsjendik sportsko-ribolovnog kluba „Lipljen“ Vaso Knežević kazao nam je da se mrijest škobalja u Voloderu pratio 24 sata neprekidno. On je naglasio da je do 15. juna na snazi zabrana lovljenja škobalja.

Naša lovočuvarska služba je na terenu, a istovrmeno na mjestima mrijesta postavljene su kamere. Ove godine mrijest je počeo gotovo istovremeno kao i prošle, a osim u Voloderu odvija se i u ostalim planinskim pritokama Ćehotine. Trenutno pod našom budnom pažnjom je Zemunac,u glavi Otilovićkog jezera, gdje upravo traje mrijest, kazao je Knežević.

Škobalj se, inače, mrijesti u jatima koja se okupljaju u plitkim rječnim vodotokocima, sa šljunkovitim dnom. Ženka polaže oko 1.000 jajašca ikre koje mužjak potom oplodi. Posle mrijesta, većina škobalja se vraća u svoje prirodno stanište, ali jedan dio ostaje u Voloderu ili u Ćehotini.