Naslovna Kultura Džez koncert u Pljevljima

Džez koncert u Pljevljima

0

U okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“ u organizaciji Udruženja džez umjetnika i brojnih partnera pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Podgorici i saradnjom Sekretarijata za društvene djelatnosti, u Domu kulture Pljevlja održan je koncert džez ansambla Državnog Univerziteta iz San Dijega. Ovaj ansambl je prije Pljevalja održao koncerte širom Crne Gore (Podgorica, Cetinje, Bar, Nikšić).

Pljevaljska publika koja je do poslednjeg mjesta ispunila salu Doma kulture je nepuna dva sata uživala u maestralnom muziciranju ovog ansambla.

Ovaj džez ansambl broji 18 članova i jedan je od najboljih na Zapadnoj obali. Do sada je, u nekoliko navrata, nastupao na uglednim američkim i evropskim festivalima džeza, i sa svjetski poznatim umjetnicima.

Ovaj reprezentativni džez ansambl je nastupio pod upravom Gremi nagrađenog umjetnika i profesora Bila Jegera a solistkinja je gošća na turneji Kristin Korb, ugledna američka vokalna umjetnica i kontrabasistkinja.

U kratkim pauzama između kompozicija ovaj neprevaziđeni dirigent je svojim kratkim, šaljivim izlaganjima publici dočarao sklad i opuštenost u radu ovog orkestra iza koga zapravo stoji veliki trud i rad.

Bil Jeger (Bill Yeager) ima raznovrsno muzičko iskustvo i znanje, kao izvođač-trombonista, kompozitor, aranžer i edukator. Profesor je muzike i direktor jazz studija na Državnom Univerzitetu u San Dijegu (SDSU) i poznati studijski muzičar, koji je svirao i snimio na stotine ploča, filmova, TV emisija i reklama. Koledž za profesionalne studije i lijepe umjetnosti (PSFA) mu je dodijelio nagradu „Monty Award“ za izvanrednog profesora tokom2016 – 2017. Kao izuzetan muzičar koji je doprinio džezu primljen je u Kuću slavnih džez muzičara u Kaliforniji (California Alliance for Jazz Hall of Fame) 2017. godine. Iste godine bio je pozvan od strane njemačke vlade da predstavlja Sjedinjene Američke Države u okviru programa posjete “Njemačka džez muzička scena” (Jazz aus Deutschland). Nastupao je sa mnogim slavnim umjetnicima, kao što su: Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Toni Bennett, Sarah Vaughn, Doc Severinsen, Mel Torme, Natalie Cole i Dizzi Gillespie i dr. Njegove turneje su obuhvatale brojne koncerte u Evropi, Rusiji, Jermeniji, Japanu, Tajlandu, Boliviji i Meksiku, kao i brojne gradove širom SAD-a i Kanade. Svirao je na stotinama filmova kao što su „Roki“ filmovi, TV emisije među kojima „Bob Hope“ i „Havaii Five-O“, i pločama Reja Čarlsa (Ray Charles).

Džez je postao sveprisutan. Svira se svuda u svijetu pa samim tim poprima i razne uticaje. Njegovi korijeni su u Africi, ali nastao je spajanjem sa evropskom kulturom. Svakako da se izmijenio od tada. Evoluirao je od tipa komercijalne muzike u eri big bendova tridesetih i četrdesetih godina do prefinjene muzike kakva je danas“ – kazao je u pauzama Bil Jeger.

Kristin Korb je stekla diplomu muzičkog obrazovanja na koledžu Istočna Montana i magistrirala klasične izvođačke studije kontrabasa na Univerzitetu u San Dijegu.

Predavala je na Univerzitetu Južne Kalifornije, gdje je bila koordinator vokalnih džez studija, Univerzitetu Azuza Pacific u Kaliforniji, Faklutetu Grossmont Community, a bila je i direktorica džez studija na centralnom Univerzitetu u Vašingtonu. I dalje je veoma uključena u edukaciju, predaje na fakultetima, džez kampovima, i festivalima sa mladim studentima.

Uvijek je različito. Svaka publika je drugačija i posebna, čak i ovdje u Crnoj Gori. Svake večeri je drugačije. Imate ljude koji imaju više iskustva sa džezom, neki manje, neki su mlađi, drugi stariji, ja volim kada djeca ustanu i počnu da igraju jer onda prosto prirodno reaguju na ono što muzika u njima izaziva. Ali koliko god se publika razlikovala za mene je uvijek najbitniji taj odnos koji ja izgradim sa njima“ – istakla je Kristina Korb.

Džez koncert  u Pljevljima je održan u organizaciji Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

Mirjana Sandić učesnica projekta „Informacije bez prepreka“ koji finansira ZZZ CG