Naslovna Kultura Dodjeljene nagrade „Svitanje“ i predstavljen roman „Dokleanka“

Dodjeljene nagrade „Svitanje“ i predstavljen roman „Dokleanka“

0

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava sinoć u sali Skupštine opštine Pljevlja, Narodna Biblioteka „Stevan Samardžić“ predstavila je roman „Dokleanka“-Dejana Vukovića i uručila nagradu „Svitanje“ mladim stvraocima.

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ sedmi put dodjeljuje nagradu „Svitanje“ za najbolji prozni rad mladih stvaralaca stalno nastanjenih u opštini Pljevlja.

Ustanovljenjem jedne ovakve nagrade biblioteka daje podršku i podstrek,mladim ljudima i njihovim sadašnjim i budučih književnim ostvarenjem kazala je direktorica Đina Bajčeta.

Na konkursu za nagradu „Svitanje“ za literalno stvaralaštvo mladih,prispjelo je 28 radova od 14 autora.

Žiriji je dodijelio nagrade u obje kategorije prijavljenim konkursom.

Za mlađi uzrast prvu nagradu dobila je  Suzana Mazalica učenica devetog razreda OŠ. „Salko Aljković“za priču„Božična Patka.“

Za stariji uzrast prvu nagradu dobila je Božica Grujičić studentkinja Filozofskog Fakulteta u Nikšiću za priču „Božija sahrana.“

Svečanost povodom uručenja nagrada uljepšali su profesori Dejan Vuković i Borislav Jovanović čije je  roman „Dokleanka“ promovisan u Skupštinskoj Sali opštine Pljevlja,profesor Borislav Jovanović govorio je o knjizi „Dokleanka“,sagmetarno.

Knjiga govori  romanu  pred slovenskom o vremenu na ovim prostororima   ili  ilirskom rimskom vremenu i tom prostoru se kreću njegove ličnosti,a glavni junak predstavnik vremena autorijaci.

Roman Dejana Vukovića autora „Dokleanka“,objavljen je u dva izdanja 2015 i 2018 godine što je pokazatelj da je čitalačka publika prepoznala kvalitet i tražila nove knjige.

Marina Soković učesnica projekta „Informacije bez prepreka“koji finasira ZZZ CG