Naslovna Komšiluk Žabljak: Đaci u kolicima ne mogu u srednju školu

Žabljak: Đaci u kolicima ne mogu u srednju školu

1

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković utvrdio je da su SSŠ “17. septembar“ i Ministarstvo prosjete sa Žabljaka diskrimisali učenika sa invaliditetom i povrijedili njegovo pravo na obrazovanje, piše Dan.

U mišljenju ombudsmana Siniše Bjekovića, ističe se da je učeniku devetog razreda osnovne škole zbog nepristupačnosti objekta u kojem je smještena jedina srednja škola na Žabljaku onemogućen, ograničen i otežan izbor obrazovnog programa i upis u srednju školu, čime je izvršena povreda prava na obrazovanje (pristup obrazovanju i izbor obrazovanja), odnosno kršenje principa nediskriminacije i jednakosti.

U pritužbi je istaknuto da učenik pri kretanju koristi invalidska kolica zbog spinalne mišićne atrofije, te da usled nepristupačnosti dijela objekta u kojem je smještena srednja škola ne može pristupiti tom dijelu objekta.

“Ovo posebno zbog činjenice da učenik pohađa deveti razred osnovne škole, te da će nepreduzimanje radnji na adaptaciji i prilagođavanju dijela objekta u kojem je smještena srednja škola onemogućiti đaku da pohađa obrazovni program, čime bi se zbog nepristupačnosti izvršila povreda prava na obrazovanje po osnovu invaliditeta”, navodi se u mišljenju.

Iz škole su odgovorili ombudsmanu da nijesu mogli da riješe ovaj probem na odgovarajući način u toku devetogodišnjeg školovanja, da se iz dopisa ne vidi na koji način je taj probem bio rješavan u pethodnom periodu, ali da je sasvim jasno da neće moći da se rješava na isti način.

Ombudsman navodi da je škola „17. septembar” ujedno i jedina škola srednjeg obrazovanja u Žabljaku, gdje živi učenik sa invaliditetomi.

“To je nesumnjiv njegov status žrtve u kontekstu osobe kojoj je potencijalno onemogućen/ograničen/otežan pristup obrazovanjuuključujući iuslove koje mora da obezbijedi obrazovna ustanova da ne bi propustila obavezu obezbjeđenja pristupačnosti”, istakao je ombudsman.

Izvor: Dan

Mira Lučić učesnica projekta “Informacije bez prepreka” koji  finansira ZZZ CG

1 KOMENTAR

  1. Pojasnite!
    Ako je deveti razred trenutno, kako su potvrdjena povrijedena prava? U srednju ce u septembru..Do tada mogu napraviti skolu a ne prilaz.Sta li kome treba da zatalasa..

Comments are closed.