Naslovna Vijesti Društvo Vjesnici proljeća

Vjesnici proljeća

0

Srećan vam prvi dan proljeća.Njegovi koraci,postaju svre krupniji i sigurniji.Činimi se da želi da zauzme cijelu prirodu,i odomaći se kod nas.I neka!Svi se tome radujemo,ma koliko voljeli igre na snijegu,zima nam je već dosadila.

Proljeće sa sobom vodi i svoje vredne pomoćnike.To su:probuđeno sunce,topli vjetar,svježe zelenilo,raznobojno cvijeće,veseli leptiri,razigrane ptice,razbaškareni insekti…

Svako od njih se trudi da bez greške uradi svoj dio posla.Priroda je savršena dama i zaslužuje najbolje.

Sunce se svojski potrudilo da istopi snijeg,otera hladnoću i sve probudi i podstakne na rast i razvitak.

A ponegdje lagani vetrić nježno sređuje frizure tek izrasloj mladoj travi i raskošnim krošnjama drveća sa mnoštvom bijelih ili roze cvetića u kosi,drveće lići na prelijepe nevjeste.

A među ostrvcima snijega,počinju da se pojavljuju cvjetići,jagorčevine najčešće žute ili bijele boje.Ona raste u malim grupicama okružena zelenim listovima u isto vrijeme a ponekad i prije njega, divni šafrani otvaraju svoje lijepe plave oči. Istina tu su I  šafrani drugih boja ljubičasta,bijela,prugasta .Isto  tako mogu se vidjeti prve visibabe koje liče na male bijele lampione na tankoj stabljici,iz zelene trave stidljivo vire male plave ljubičice I bijeli  petrovci.

 

obradeno

Šareni leptirići i oduševljene ptičice lete okolo kako bi probudile svaki kutak prirode.Sve žagori, vrvi,žubori,zuji,bruji…pjevaju pjesmu posvećenu proljeću naljepšem i najveselijem godišnjem dobu.Sa ovakvim pomoćnicima brzo će proljeće zavladati čitavom prirodom,i svima donijeti radost jer nema ničeg ljepšeg i veselijeg od rađanja novog života.

Kad proljeće dođe sve na bolje pođe.

obrade

orad

 

Marina Soković učesnica projekta“Informacije bez prepreka“koji finansira ZZZCG