Naslovna Vijesti Društvo Sretni dani na Ćehotini

Sretni dani na Ćehotini

4

Ljeto 1961. godine, Pljevlja – Durutovići. U to vrijeme svako dijete je znalo plivati, što danas nije slučaj, jer nema više tih poznatih pljevaljskih kupališta, Ćehotina je izmještena, na njenom mjestu se sada nalazi ogroman rudnički kop a nizvodno voda je lošeg kvaliteta zbog brojnih zagađivača.

Od ševarskog pa do Crnog vira u Durutovićima, na Ćehotini je imalo 20 kupališta, na kojima je se u to vrijeme, u ljetnjem periodu, okupljao cijeli grad. Narod je više vremena provodio družeći se u prirodi, a rijeka Ćehotina je bila idealna za to, djeca su igrala fudbal na obližnjim livadama a u rijeci učila plivati. Ta mijesta oko rijeke bila su poznata i po brojnim Teferidžima, prisjećaju se stari Pljevljaci.

Cehotina 1961Durutovići 1961. godine. Fotografiju nam je poslao Ekrem Brković, profesor fizičkog vaspitanja.

 

4 KOMENTARA

  1. Ovo sta je uradjeno sa Cehotinom i prirodom u Pljevljima i okolini je zlocin. To nema nidje u svijetu. I niko se skoro nije ni bunio. Zapitajmo se svi skupa: Jesmo li normalni?

  2. Jedva par recenica o C’otini a textova o nekakvim partijama i njihovim praznim pricama svaki dan.
    Mnogo lijepih ljetnih dana sam proveo na toj rijeci , naucio da plivam kod Panjeva. Lijepe livade bile kod Muzikanskog, Muskog i Zenskog. U Durutovicima bio drveni viseci most, sajlama zategnut za dvije obale. Sjecam se rahmetli Murat Pase kako prelazi preko mosta a djeca skacu po mostu da ga zaljuljaju.
    Sjecanja naviru,hladna rijeka ali nama je bila kao najtoplije möte.
    Pljevlja su puno izgubila kad se Cehotina kroz tunel preusmjerila. Tad je trebalo usloviti rudnik da napravi bazen kad vec unistavaju kupaliste.

Comments are closed.